el abismp

Páginas: 17 (4123 palabras) Publicado: 30 de noviembre de 2014





Treball de català



L'atles furtiu
de
Alfred Bosch














Alejandro Sánchez Vorderwülbecke, 1. Batx. A



Resum del capítol: Jafudà

Jafudà va néixer jueu a Ciutat de Mallorca l'any 1360 en un dia de tempesta. Segons la llevadora, la Hanini, els nins nascuts en dia de pluja portan malastrugança i son maleïts. El seu pare, Cresques d'Abraham, no creures en això.
La protecció dels reis cap als jueus comença a desfer-se, i alguns països com França, Anglaterra, Bohèmia i Germània, els reis ja han abandonat els jueus a la seva dissort. La gent del Call s'ha convertit en culpable, perquè uns qunants anys abans molta gent del poble s'havia mort durant la gran pesta. A partir d'ara els jueus van començar a ser maltractats i perseguits sense mesura.El mateix any, el rei Pere s'ha instal·lat a Bellver, per comandar de prop la tramesa de galeres contra Castella. La corona està eixuta de tanta expedició, però gràcies al diner jueu, les aventures d'ultramar continuan i Cresques, mestre de cartes de navegar, pensa que es multiplicarien els encàrregs de brúixoles i de mapes.


Call – pàg. 13 = El Call és una zona habitatda per jueus.
aljama– pàg. 16 = L'aljama és una comunitat de jueus en terres cristians.
malastrugança – pàg. 17 = Els nins nascuts en dies de pluja porten malastrugança.
condemnatòria – pàg. 19 = La condemnatòria és un pronunciament del la jutgessa.
devoció – pàg. 20 = La devoció és l'actitud i relació personal de pietat i de dependència envers Déu
o els sants.Resum del capítol: Cresques

Quan el Jafudà té deu anys el seu pare li porta a visitar els seus clients. El rei en Pere el ha encarregat un mapamundi, el més gros que mai haurà dibuixat cap home. Cresques es posa molt content i a un hostal del Call invita a tota la gent; allà Jafudà va veure, per primera vegada, el fra Anselm Turmeda. A ca seva organitzan una altra gran festa familiar. Jafudà, laseva germana Astruga i el seu germà Isac acompanyan a la mare Setaddar a comprar.
Per a complir el treball han de repartir la feina. Astruga l'ha d'ajudar a la seva mare, n'Isac assegura els proveïments i les eines que calien per treballar i el Jafudà ha de restar amb el seu pare per els estudis de lletres, càlculs i miniatures. També troban un nou aprenent, l'orfe Samuel. Per a Cresques és ungest de caritat. El seu pare, mestre Corcós, va ser mort per uns corsaris genovesos quan viatjava cap a Perpinyà. El Samuel té uns anys més que el Jafudà i va entendre els classes de Cresques més ràpid i pot sortir al carrer mentrestant Jafudà ha d'estudiar. Ara Cresques li conta al seu fill per què l'avi Vidal, pare d'en Cresques, havia caigut de sobte en desgràcia. L'avi Vidal era un rabírespectat i secretari de l'aljama. Va alçar un crèdit que el rei Jaume li havia demanat temps enrera i el rei va prometer protecció al Call, però va gastar els doblers en armes i no el va tornar el crèdit. Alguns anys més tard l'avi Vidal el ajuda a fugir a Pollença gràcies amb una brúixola seva. El nou rei, en Pere, va proclamar l'avi Vidal com el nou secretari de l'aljama, però els consellers noestàn d'acords. En Vidal està acusat d'immoralitat, perquè no ocultava que jeia amb una esclava grega, és decir, amb una cristiana. A partir d'aquell moment, estava escrita la desgràcia pública. Va repartir els seus pertinences, per exemple la brúixola d'en Jaume per a la seva muller, i va desaparèixer.
Arriba la noticia, que l'infant Joan fa la comanda dels mapamundis i que Cresques està nomenatfamiliar de la casa reial. Cresques té una idea, van fer dos mapamundis, a un componen tot el que ha demanat l'infant Joan (=atles reial) i a l'altre componen llegendes i fantasies (=atles furtiu). A mesura que treballen Cresques els va llegir uns relats de viatges i cròniques sobre terres foranes per completar l'atles furtiu. Però el llibre més buscat és “La Flor de les Històries d'Orient” de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS