El Baloncesto

Páginas: 10 (2467 palabras) Publicado: 27 de noviembre de 2012
Pol Ortuño Bagà
1r Batx A

EL BÀSQUET:
1. Introducció

2. Història

3. Sessions de treball

4. Conclusions

5. Bibliografia

INTRODUCCIÓ:
He escollit per a fer el treball aquest esport ja que és l’esport que practico al club C.B. Nou Esplugues des de ja fa aproximadament uns quatre anys i crec que és un bon tema per a treballar i del qual poc trobar molta informacióútil.

HISTÒRIA:
És un esport que es juga entre dos equips de cinc jugadors al camp cadascun, en el que s’intenta introduir una pilota dins de la cistella defensada per l'equip contrari. L'objectiu del joc és el d'aconseguir més punts que l'altre equip i respectant les regles del joc.
El bàsquet va ser inventat als Estats Units l’any 1891, per un professor d’Educació física canadenc anomenatJames Naismith que va ser l’encarregat de fer que aquest esport es jugues en una pista coberta ja que als hiverns en aquella zona resultaven gèlids. Aquest professor d'educació física, es va inventar un joc que consistia en fer passar una pilota per dintre un cercle.
James Naismith va ser qui va posar en marxa el primer reglament format per tretze regles bàsiques:
* La pilota pot serllançada en qualsevol direcció amb una o ambdues mans.

* La pilota pot ser copejada en qualsevol direcció amb una o ambdues mans, però mai amb el puny.

* Un jugador no pot córrer amb la pilota. El jugador ha de llançar-la des del lloc on l’agafa.

* La pilota ha de ser subjectada amb una ma o entre les mans. Els braços o el cos no poden usar-se per subjectar-la.

* No es permetcarregar amb l'espatlla, agafar, empènyer o colpejar a un oponent. La primera infracció d’aquesta norma per qualsevol persona explicarà com una falta, la segona el desqualificarà fins que s'aconsegueixi una canastra, o, si hi ha una evident intenció de causar una lesió, serà expulsat durant la resta del partit. No es permetrà la substitució de l'infractor.

* Es considerarà falta copejar lapilota amb el puny, les violacions de les regles 3 i 4, i el descrit en la regla 5.

* Si un equip fa tres faltes consecutives (sense que l'oponent hagi fet cap en aquest interval), es sumarà un punt per als seus contraris.

* Els punts s'aconseguiran quan la pilota és llançada o copejat des de la pista, cau dins de la canastra i es queda allà. Si la pilota es queda en la vora i uncontrari mou la cistella, valdrà com un punt.

* Quan la pilota surt fora de banda, serà llançat dins del camp i jugat per la primera persona a tocar-la. En cas de dubte, l'àrbitre llançarà la pilota en línia recta cap al camp. El que saca disposa de cinc segons. Si triga més, la pilota passa a ser de l'oponent.

* L'àrbitre auxiliar, sancionarà als jugadors i anotarà les faltes, avisaràa més al àrbitre principal quan un equip cometi tres faltes consecutives. Tindrà poder per desqualificar als jugadors conforme a la regla 5.

* L'àrbitre principal, jugarà la pilota i decideix quan està en joc, dins del camp o fora, a qui pertany, i portarà el temps. Decidirà quan s'aconsegueix un punt, portarà el marcador i qualsevol altra tasca pròpia d'un àrbitre.

* El temps seràde dues meitats de 15 minuts amb un descans de 5 minuts entre ambdues.

* L'equip que aconsegueixi més punts serà el vencedor.

El bàsquet va tenir el seu primer reglament legal l'any 1891 i ràpidament s'estengué per tota l'Amèrica del Nord i aviat es professionalitzà. El primer partit entre universitats fou el 1895 entre Yale i Pennsilvània. El primer partit considerat professional esjugà a Trento (Nova York) el 1893.
Durant el segle XX el bàsquet es va difondre per tot el món gràcies a la creació de la Federació Internacional de Bàsquet el 1932 i gràcies als soldats nord-americans que combateren en la Primera Guerra Mundial l'exportaren a Europa i l'any 1936 va ser ja admès com a esport olímpic als Joc Olímpics d’estiu celebrats a la ciutat de Berlin. Aquí Naismith va tenir...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Baloncesto
  • El baloncesto
  • Baloncesto
  • El baloncesto
  • El Baloncesto
  • Baloncesto
  • baloncesto
  • baloncesto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS