El Bandolerisme A Catalunya 2

Páginas: 11 (2706 palabras) Publicado: 21 de junio de 2015
El Bandolerisme a Catalunya: Pierre Astor D1
Una nova forma d’aplicació arqueològica



El següent treball que presentaré a continuació, té la voluntat d’aplicar una metodològica de prospecció sistemàtica arqueològica intensiva i extensiva amb l’ajut dels detectors de metalls i la prospecció en superfície de materials ceràmics, lítics o altres que amb les corresponentstroballes arqueològiques es pugui reflectir el pas o l’assentament del bandolerisme català.

Per tal de poder aplicar aquesta metodologia hem centraré en un primer terme a explicar breument el fenomen del bandolerisme a Catalunya, els principals bandolers i en un segon terme algunes fonts tan documentals, orals com físiques que es podrien trobar per el fenomen del bandolerisme i la seva aplicació dins del’arqueologia.

El Bandolerisme original tal com el coneixem té lloc entre els segle XV fins a finals del XVII, arreu de la mediterrània i també a Catalunya.

Les causes que van portar al fenomen del bandolerisme son varies però poden correspondre al inici del deseiximent; el trencament d’obediència del vassall cap al senyor feudal, que deixa de jurar li fidelitat, i estar al seu servei.

Lasuspensió del auxilium, d’origen medieval, que era la prestació d’ajuda del vassall al senyor feudal, com el servei militar. Aquest auxilium es va veure substituït més tard per el pagament de diners dels vassalls als senyors.

Els bandolers podien ser contractats per algun noble per tornar venjança al seu enemic, com també els bandolers podien ser nobles de la baixa noblesa empobrits, que per momentsde crisis agafaven les armes per guanyar diners i canviaven el seu mode de vida.

El bandolerisme és un fenomen que no tracta realment del simple robatori, sinó que és quelcom més complex i una filosofia de vida.

El fet que va agreujar més el bandolerisme va ser la decadència del poble català a partir del segle XVII amb la Guerra dels Segadors dels anys 1640-1652, on la pagesia es va revoltar encontra de la precarietat i la creixent pobresa del camp.

Antecedents:

Amb la monarquia de Ferran II el Catòlic, és van dictar revenges privades contra els bandolers aplicant la constitució espanyola.

El bandolerisme era massa fort i havia arrelat amb força a Catalunya, i la monarquia espanyola és demostrava massa feble per a poder eradicar aquest moviment.

Més tard ja al segle XVII, el fenomendel bandolerisme és va veure agreujat per la neutralització progressiva dels drets privats i militars de la noblesa local.
Aquest fet, que va crear el rebuig directe de la baixa noblesa que, al veure les seves condicions socials i els seus privilegis d’origen medievals amenaçats per aquestes noves mesures i el progressiu empobriment d’aquest estament social, que va portar a alguns senyors aconvertir-se en bandolers o contractar a bandolers a sou per fer sentir les seves pròpies lleis, va acabant generant l’organització de bandolers.

La Sentència Arbitral de Guadalupe l’any 1486 encomanda per el rei Ferran II, que aspirava a retornar l’equilibri entre pagesos i els senyors feudals per tal de beneficiar als dos sectors, va tenir com ha conseqüència una millora miserable de la pagesia quetornava a estar encadenada econòmicament als senyors.

Aquest fet, que va revoltar a la pagesia, és pot considerar una de les causes principals del fenomen del bandolerisme sobretot de Catalunya.
El bandolerisme, que prové de la paraula bàndol, ja al origen tant un bandoler podia ser un senyor feudal, els dits enyors bandolers, com els membres del estament més baix de la societat, la pagesia.

Laqüestió és que el bandolerisme era de fet una guerra privada entre diferents bàndols nobles, d’aquí el nom.
Alguns senyors feudals empobrits, contractaven un grup de bandolers que normalment eren els seus vassalls per tal de formar petites esquadrilles organitzades i que duien a terme atacs concrets als enemics del senyor i així poder garantir els seus privilegis que cada cop més estaven...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Bandolerisme A Catalunya 4T Eso
  • catalunya
  • Catalunya
  • Catalunya
  • Els 947 Municipis De CATALUNYA 2
  • Bandolerisme català
  • EL BANDOLERISME
  • L'independéncia de Catalunya.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS