El Brodat De Bayeux

Páginas: 7 (1501 palabras) Publicado: 15 de noviembre de 2012
Anàlisi contrastiu del Brodat de Bayeux i la “Chanson de Roldand”
Introducció
En aquest treball analitzarem alguns dels trets fonamentals de la cançó de gesta i ho farem a partir de l’acarament entre tres passatges del Cantar de Rotllan amb tres imatges del Brodat de Bayeux, dues de les obres cabdals del que podríem anomenar – amb tots els matisos que calguin – l’èpica medieval.
Ambduesobres estan datades al segle XI en ple procés de cristianització d’Europa, qüestió que la literatura de cap manera passa per alt, ans al contrari.
En l’acarament posarem de manifest les coincidències ( i diferències, si s’escau ) formals i estilístiques entre ambdues obres, però també aquelles que puguin fer referència a conceptes vinculats amb la mentalitat de l’època i que serveixin percontextualitzar-la.
El Brodat de Bayeux
És un gran llenç brodat de 70 metres de llargada per 50cm d’alçada que relata els fets succeïts durant la conquesta d’Anglaterra per part de Guillem I de Normandia entre els anys 1064 i 1066 i la decisiva batalla de Hastings. Tot i que en imatges, tal i com ens diu Stefano Maria Cingolani , el Tapís de Bayeux és una obra narrativa. És tracta d’un seguit d’escenes (58 segons diverses fonts ) dotades d’una continuïtat narrativa que, a més de descriure amb tot luxe de detalls la conquesta normanda d’Anglaterra, ofereix una documentació extraordinària relativa a la vida i costums, en tots els àmbits, de la societat normanda i anglesa de l’època.
La cançó de Rotllan
És una cançó, de gesta, sens dubte la més important, datada al segle XI que situa l’acció enla batalla de Roncesvalls datada l’any 778 i on es descriuen les gestes del cavaller Rotllant, mà dreta de Carlemany. La cançó, a partir d’aquest fil conductor, i sense versemblança històrica, ens situa i ens dóna la visió de la societat medieval del segle XI: el paper secundari del rei ( que l’assimila a un indecís Carlemany ) davant de la noblesa, l’aflorament de la cristianització de lasocietat i l’eclosió de les Croades i la guerra santa...
És un text de caràcter oral, és a dir, que la cançó està escrita per ser recitada. Una de les altres característiques importants és que està escrit en anglonormand, un fet literari completament nou.
La cançó té una extraordinària força visual que fa que l’autor pretengui dibuixar un espai escènic que dota de moviment i vida pròpia cada una deles tirades del poema.
Anàlisi contrastiu
Aquesta plasticitat amb que el poeta recrea cada un dels versos de la cançó, juntament amb la coincidència en l’època, fa que experts com Stefano Maria Cingolani subratllin les similituds entre aquest poema i el Brodat de Bayeux, al que abans hem fet referència .
Anem doncs, sense més preàmbuls a analitzar – modestament – tres d’aquestes imatges iencarar-les amb tres estrofes ( laisses ) de la cançó.
1.- Jurament de lleialtat i traïció
Són dos conceptes que tant en el brodat com en la cançó tenen una importància cabdal. De fet condicionen i justifiquen tot el relat. És per aquest motiu que he escollit aquest concepte, que, a més de buscar-hi paral•lelismes estètics, i trobem una de les claus de volta de les dues obres i, assenyalen unacaracterística pròpia de l’època: juraments, traïcions, canvis de bàndol...és el que en l’actualitat en podríem dir la realpolitk, salvant difrerències.
En el Brodat de Bayeux aquest aspecte es palesa en la imatge ( annex 1) que ens mostra al duc Guillem de Normandia i a Harold prometent-li lleialtat. Harold fou enviat pel rei Eduard III a Normandia com a missatger per comunicar a Guillem que ellera l’escollit per ocupar la corona anglesa a la mort d’Eduard III. Com sabem aquesta promesa no és va complir i fou el desencadenant del conflicte.
EL paral•lelisme de perjuri i traïció en la cançó el podem trobar en diferents apartats d’aquesta, de fet, forma part del primer apartat del llibre. Potser la part més significativa per comparar sigui la de l’estrofa 54 ( annex 2 ) que narra la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • EL TAPIZ DE BAYEUX
  • The Bayeux Tapestry

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS