El Cafè de la Granota

Páginas: 18 (4334 palabras) Publicado: 25 de enero de 2015
1.UN BARRIL DE SABÓ MOLL

El primer conte se situa al cafè de la Granota, on hi ha un jove amb un home vell, en Cristòfol. Tots dos estan asseguts prenent cafè. L’autor ens situa just en el moment en que en Cristòfol li començar a explicar al jove una anècdota sobre alguna cosa que li va passar a en Florenci, el peó d’un vaixell. La història es desenvolupa en una vila minera, on hi ha un diafosc, amb núvols que semblen presagiar males notícies. L’home gran li explica que una barca de la mina Teresa, anomenada Llampec, va descarregar sabó moll, que portava de Flix.

En descarregar el barril de sabó casi cau, ja que el peó Xinxeu va badar, però afortunadament van poder-lo posar a terra. El patró de la nau, Pere Camps, va manar a en Florenci que portés el barril a la botiga del’Adelaida. Després de descriure la forma de ser d’en Pere, Cristòfol va li diu que coneix part de la historia gràcies a Marieta Peris (la xafardera llesta del poble), amb qui insinua que va mantenir una certa historia.

Mentre en Florenci pujava el barril pels carrerons de la vila, quan de sobte es topa amb uns homes que estaven a la porta de la barberia del Miquel, anomenat la Clenxa. De cop es vaposar a ploure, i ell es quedà sol al carrer mentre es queixava, però la Gramola el sentí. De cop i volta, es va sentir una mena de tro, i tothom va sortir al carrer a veure què passava, en Cristòfol, havia anat a les oficines de la mina Segra (davant la barberia), també va sortir al carrer i va veure què havia estat aquell espetec. El barril de sabó s’havia estampat contra el cafè d’Alexandre.Aquest fet va donar molt que parlar als cafès durant molt de temps. Un apotecari anomenat Teodor, ho va comparar amb Sísif, un home al que un déu va condemnar a pujar una roca a una muntanya fent-la rodar i quan arribava a dalt, aquesta li tornava a caure avall. Per això, en Florenci va ser anomenat el Sísif de la Ribera.

Després d’aquest incident, tothom es va suposar que havia estat un accidenti la gent s’ho va prendre amb humor. Tots menys en Pere Camps, que va sortir afectat al perdre 70 quilos de sabó i a més, no estava segur que el fet que el barril se li hagués escapat a en Florenci en el moment en que Pere anava a passar per allà fos una casualitat.

PERSONATGES QUE HI INTERVENEN














2. LA PLAGA DE LA RIBERA

El segon conte del recull, començar amben Jeroni, que escriu una carta al director de la presó de Lleida. Només començar, En Jeroni fa la seva presentació i descriu el seu ofici. Amb aquesta carta, pretén fer-li veure al director de la presó, que és el millor agutzil que pot trobar (càrrec que ocupa des de fa trenta anys i escaig). La seva estratègia per demostrar les seves qualitats es criticar als agutzils de les viles dels voltantsdient que pregonen igual una bona notícia que una de dolenta. Tot i això, ell alaba totes les seves accions, considerant-les com a bones. Ho exemplifica dient que si ell pregones sardines fresques, tothom en menjaria aquella nit. A més, també li explica l’esforç que li ha suposat aprendre a ser un bon agutzil.

A continuació, li explica com va arribar a les seves mans la garjola de la Casa de laVila i un retrat del rei, juntament amb altres pertinences. Fa temps volien enderrocar la Casa de la Vila per construir-hi una de nova, però es va anar deixant fins que al final, un dia, el paviment del saló d’actes va cedir, durant una reunió del ple de l’Ajuntament. Com a resultat d’això, només hi van haver trencadisses, però degut al soterrament es van començar a realitzar les obres.Després li parla de la seva dona i de la seva reacció al veure el lot que li havia tocat. Va queixar-se ja que ella no volia un delinqüent a casa, però en Jeroni va acabar convencent-la per quedar-se amb tot el lot. El retrat del rei el van penjar per respecte a la capçalera del llit, però van acabar portant-lo al menjador ja que els hi feia vergonya despullar-se davant Sa Majestat.

Finalment, en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Cafè De La Granota
  • El Cafè de la Granota
  • Cafe Granota
  • CAFE DE LA GRANOTA
  • cafe de la granota
  • Cafè de la Granota
  • El Cafe De La Granota
  • EL CAFE DE LA GRANOTA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS