El café de la Granota (resum)

Páginas: 15 (3507 palabras) Publicado: 17 de febrero de 2015
1. Un barril de sabó moll

Context del conte
La història podem situar-la a Mequinensa, un petit poble envoltat pel riu Segre i per l’Ebre a l’actual comunitat autònoma d’Aragó. La relació que hi ha entre el poble i l’autor es que aquest va néixer i va viure la seva infància allà.
Gràcies a la descripció que fa el conte, podem saber que és un poble rústic amb carrers molt amples fets de pedrai amb pendents molt inclinades.
Finalment, l’autor aprofita el recorregut d’en Florenci i del barril de sabó moll per situar-nos millor dins del poble, explicant com és el carrer que puja en Florenci i com són les botigues que l’envolten.
Les accions narrades pel “Vell Cristòfol” transiten entre els anys 50 i 60, a més es pot observar l’ambient de repressió i opressió política propi d’aquellsanys.
Tot i que les accions narrades de Cristòfol se situen al segle XX, és podria dir que hi ha dos temps narratius: un temps narratiu actual (quan narra la història al cronista) i un temps passat però dins els marges de la vida adulta del personatge (quan passen els fets).
El receptor real o el destinatari d’aquest conte és un historiador jove, encara que també es pot interpretar com queaquest cronista a qui el vell Cristòfol conta la història és el mateix Jesús Moncada. El fet de què aquesta història sigui narrada des d’aquest punt de vista fa que el receptor no pugui participar en la història, només escoltar-la. Per tant, tot el que pensa el receptor no pot influir dins de la història però si permet saber l’opinió d’una persona durant la història.
L’estructura del conte “Un barrilde sabó moll” és una crònica la qual al seu estil destaca l’agilitat i la concisió expositiva, així com un ritme ràpid. Al conte sovint utilitza la ironia i l’humor motivades per un fet insòlit, que força de manera subtil la lògica d’una realitat quotidiana.
Gràcies a aquest conte podem observar la crítica social i política de l’època. Aquest conte il•lustra l’actitud moralment criticabled’alguns personatges com es el cas d’en Florenci o en Pere Camps.
Exemple d’ironia i crítica social: Florenci, un prototipus d’home resignat, que treballa per Pere Camps i està sotmès a les seves ordres, al seu caràcter violent i a les males paraules del patró del vaixell.

El significat o contingut temàtic
El títol d’aquesta història és un barril de sabó moll ja que, el protagonisme el té un barrilde sabó moll que s’escorre de les mans d’un home, en Florenci, qui el puja carreró amunt i quan se li rellisca cau carrer a baix.
L’acció d’aquesta història es fa durant un matí.
L’assumpte de què tracta és quan el patró, en Pere Camps, mana al seu peó, en Florenci, a pujar un barril de sabó moll cap a la botiga d’Adelaida situada al punt de dalt del carreró de Sant Francesc (travessa la vila dedalt a baix; seguint el pendent de la serra, i acabant a l’Ebre), un camí recte i pesat de pujar, i encara més amb un barril de sabó moll.
El motiu pel qual en Florenci ha de pujar el barril és pel fet que el seu patró l’hi ha manat i el motiu pel qual se li rellisca és ja que un barril de sabó moll rellisca molt i encara més amb la situació que si li presenta, aquesta és el temps que feia alpoble aquell dia, amb trons i pluja.

Personatges




El significat i l'estructura
El conte “Un barri de sabó moll” respecta l’estructura d’una crònica, en la qual, un personatge la història i un altre la recull. El cronista és el vell Cristòfol que li explica tot al narrador en el cafè de la Granota. Aquest conte es desenvolupa al poble de Mequinensa: Molló de Pedret i Carreró de SantFrancesc.

Raonablement, poden pensar que el Cristòfol és una persona d’edat, un avi entrat en la setena dècada de la seva vida, i que els esdeveniments del conte va succeir durant la seva edat adulta. Per tant, podem ponderar que els fets es retrotreuen en el passat.

En la introducció del conte el cronista ens explica detalladament els personatges principals. A més, també, explica com és la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Cafè De La Granota
  • El Cafè de la Granota
  • Cafe Granota
  • CAFE DE LA GRANOTA
  • cafe de la granota
  • Cafè de la Granota
  • El Cafe De La Granota
  • EL CAFE DE LA GRANOTA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS