El Caf De La Granota 1

Páginas: 8 (1783 palabras) Publicado: 4 de mayo de 2015
UN BARRIL DE SABÓ MOLL
RESUM
El primer capítol de l’obra és una història que el vell Cristòfol conta al cronista al cafè de la Granota; en Pere Camps mana a un peó seu, en Florenci, que porti un barril de sabó a la botiga d’Adelaida situada al punt de dalt del carreró de Sant Francesc (travessa la vila de dalt a baix; seguint el pendent de la serra, i acabant a l’Ebre), un camí recte i pesat depujar, i encara més amb un barril de sabó moll.El cronista ens va descrivint els diferents llocs per on passa en Florenci amb la seva pesada càrrega, fent-la rodar costa amunt, i la reacció dels diferents personatges que hi ha en aquest recorregut. Totes les circumstàncies aboquen al desenllaç: el barril de sabó moll baixant descontrolat per la costa fins a estavellar-se i produir un gran espetec.L’autor planteja diverses hipòtesis.
• se li va esmunyir de les mans perquè el sabó moll llisca molt,
• va ser a causa del cansament,
• no va ser casualitat que el barril baixés just en el moment que Pere Camps pujava
per la costa.
Al llarg del text, no solament ens anem assabentant de l’episodi del Florenci empenyent el barril de sabó moll, sinó que anem entrant en un seguit del que podríemanomenar «històries paral·leles»: fets i anècdotes referides, sobretot, als personatges que anem trobant pel camí.
En Teodor, fins i tot, el relaciona amb Sísif, rei d’Efira.
A més, l’obra està relacionada amb el mite de Sísif, rei d’Efira. Sísif va ser obligat a empènyer una pedra cim amunt durant tota la seva vida a l’infern. Però aquesta pedra sempre quan hi era al cim de la muntanya rodolavamuntanya a baix.  Això va ser perquè després de demanar-li a Hades (rei de l’inframón) de tornar al món superior, aquest es va negar, més tard, a retornar a l’infern.  Aquest mite té relació amb el conte de Jesús Moncada, ja que en Florenci estava destinat a portar un barril al cim del carrer fins a un bar, per això, en Florenci també se’l coneixia com “En Sísif de la Ribera”.

El primer capítol del’obra és una història que el vell Cristòfol conta al cronista al cafè de la Granota. El cronista ens va descrivint els diferents llocs per on passa en Florenci amb la seva pesada càrrega; un barril de sabó, i la reacció dels diferents personatges que hi ha en aquest recorregut. Totes les circumstàncies aboquen al desenllaç: el barril de sabó baixant descontrolat per la costa fins a estavellar-se,l’autor ens planteja diverses hipòtesis sobre quina ha sigut la causa d’aquest fet.





PERSONATGES
Pere Camps: És el patró de l’embarcació, un home arrogant i dominant que no cau bé a ningú.
Florenci: És el protagonista del relat, una persona educada, treballadora... forma part de la tripulació d’en Pere Camps i no es queixa mai dels maltractes del seu patró. És l’encarregat de dur el barril de sabómoll fins a la botiga d’Alelaida.
Xinxeu: Peó de la tripulació d’en Pere.
Toni Pit d’Estopa, Gòdia i Silvestre Nicolau: Són exemples de bons patrons.
Marieta Peris, la Gramola: Una dona molt xafardera. El narrador insinua que entre en Cristòfol i ella hi va haver una relació sentimental.
Adelaida: Propietària de la botiga fins on en Florenci ha de portar el barril. Ella però no hi és, ja queanteriorment havia fugit amb un receptor de la contribució.
Miquel, la Clenxa: Propietari de la barberia del poble, que poc després dels fets va escapar amb la dona d’un manescal i va obrir una perruqueria a França.
Nemesi Veriu: Client de la barberia que en el moment dels fets s’havia adormit a la butaca.
Parroquians de la barberia: Quan passa en Florenci es troben asseguts en rotllana a la porta del’establiment i es burlen del jove.
Teresa: Propietària de la botiga de vetesifils.
Teodor: Apotecari que compara Florenci amb Sísif.

VOCABULARI
Senalles: Cisell.
Hòmens: Home.
Estalzí: Substància negra que prové de matèries que no han acabat de cremar i que es diposita en les xemeneies. Sutge.
Esventava: Sofrir l’acció del vent.
Llaüts: Embarcació de poc tonatge ormejada de vela llatina...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • cafe de la granota
  • El Cafè De La Granota
  • El Cafè de la Granota
  • Cafe Granota
  • CAFE DE LA GRANOTA
  • cafe de la granota
  • Cafè de la Granota
  • El Cafe De La Granota

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS