El caf de la granota

Páginas: 29 (7089 palabras) Publicado: 10 de junio de 2015
El Cafè de la Granota
1. Un barril de sabó moll:
Resum: Algú està explicant a un noi una història que li va començar a explicar un tal Cristòfol, sobre en Pere Camps, un patró d’un llagut, que donava ordres per descarregar uns barrils de sabó moll que hi havia al port. Per repartir-ho en el lloc on tocava, li va demanar a un dels seus peons, en Florenci, que portés el barril a la botigad’Adelaida, que estava situada al final d’un carrer que feia molta pujada en línia recta. En Pere Camps era una persona molt ruda i descarada, i parlava molt malament als seus peons, però en Florenci, per exemple, no es defensava mai.
El dia anava enfosquint, i la gent del poble, mentre en Florenci pujava el barril, li anava recriminant al pobre llaüt que no li plantés cara a en Pere. De sobte, va començara ploure, i tothom va anar a buscar refugi. Al cap de pots minuts, es va sentir un soroll mol fort, com si hagués estat un tro. Tothom va sortir a mirar què havia passat i van veure que el barril de sabó moll que portava en Florenci havia xocat amb el bar d’Alexandre i s’havia convertit en escuma.
El dubte que genera aquesta història és si se li va escapar el barril a en Florenci, si va ser percansament, o si el va deixar anar perquè aixafés el seu patró, que tot just pujava per aquell carrer.
Personatges: Els personatges principals són en Florenci i en Pere Camps, ja que la història gira al seu voltant, però el més important és en Florenci. Es podria interpretar que és un personatge rodó, és a dir, que va canviant segons transcorre el conte. Primer, era un home callat, tímid i semblavaque no anés a fer mal ni a una mosca, però al final del conte, comença a renegar i a criticar a tothom, i a més a més, es pensa que va tirar el barril expressament per matar el seu patró. En canvi, en Pere Camps és un home violent, de males paraules, exigent i estricte.
Els personatges secundaris són: en Miquel, la Clenxa, que té una barberia en el carrer per on passa en Florenci quan puja elbarril i la Marieta Peris, més coneguda com la Gramola, que és una de les dones que explica al narrador que en Florenci, mentre pujava el barril, renegava.
Hi ha personatges que hi apareixen esmentats, com: els peons, és a dir, El Llampec o el Xinxeu; també apareixen mencionats alguns patrons com Toni Pit d’Estopa, el vell Gòdia o en Silvestre Nicolau; també hi ha en Jaume Sama, un llaüt que vaplantar cara a en Pere Camps; un home que estava a la perruqueria de la Clenxa, en Nemesi Veriu; la Teresa, una dona que té una botiga de vetesifils; el Teodor, un apotecari i el vell Cristòfol, que suposadament és qui va explicar la història al narrador.
També cal esmentar alguns col·lectius que apareixen a la història, com la tripulació d’en Pere Camps, els llaüts i el patró, o les dones delpoble.
Lloc: En tots els contes, l’acció es desenvolupa a la vila de Mequinensa, en els seus cafès, carrers, camins, places... El lloc principal és el Cafè de la Granota, on s’explica la història.
L’acció comença al molló de Pedret, on desembarca el vaixell que porta el barril de sabó moll. El carrer per on passa l’acció és el carreró de Sant Francesc, ja que a la punta d’adalt de tot, es troba labotiga d’Adelaida, on ha d’entregar el barril.
Hi apareixen noms de llocs i carrers mencionats, com per exemple: algunes mines, com la Teresa, la mina del Segre... ; Flix, on havien embarcat anteriorment els barrils de sabó; Móra i altres llocs de l’Ebre, d’on provenia el sabó moll normalment; l’encreuament amb el carrer de la Barca, on en Florenci va haver de parar per descansar; la barberia, ontreballa la Clenxa; la fonda del Trinquet, el lloc on en Florenci va començar a renegar; el carrer Major, on la Teresa té encara la seva botiga; i el cafè d’Alexandre, on es va estavellar el barril de sabó moll d’en Florenci.
Temps: en aquest conte, la unitat de temps no està gaire clara. Tota la història està ambientada en els anys cinquanta i principis del seixanta del segle passat. Sabem que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Cafè De La Granota
  • El Cafè de la Granota
  • Cafe Granota
  • CAFE DE LA GRANOTA
  • cafe de la granota
  • Cafè de la Granota
  • El Cafe De La Granota
  • EL CAFE DE LA GRANOTA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS