El cafe de la granota

Páginas: 5 (1195 palabras) Publicado: 22 de enero de 2015
Un barril de sabó moll
Ja era l’hora de dinar quan el vell Cristòfol, mentre bevien cafè a la Granota amb l’escriptor, li recordà la història d’en Florenci:
Era un dia lleig, quan el Llampec, un dels quatre llaüts( vaixells) de la mina Teresa, va arribar al molló del Pedret. La tripulació començà a descarregar barrils de sabó moll quan el patró Pere Camps, ordenà de mala manera al Florenci,que dugués el barril cap a la botiga d’Adelaida, a la punta de dalt del carreró de Sant Francesc.
El Florensi, mentrestant, amb suficients feines, anava pujant el barril. S’aturà en una cantonada on rebé la conya dels parroquians de la barberia del Miquel, la Clenxa. El dia ja s’anava acabant i la nit arribava quan es sentí un espetec que esgarrifà a tots. Resultà que al Florencia li relliscà elbarril i aquest s’esclafà al cafè d’Alexandre. La historia va fer parlar molt als cafès i les tertúlies cantoneres. Un apotecari, va comparar el Florenci amb un que li deien el Sísif i, per tant, se li quedà el nom del Sísif de la Ribera. A qui no li va fer tanta gràcia va ser al Pere Camps ja que va perdre tot el barril de sabó moll.

Justificació del títol
El conte es titula així perquès’explica una anècdota que protagonitza el Florenci i al qual se li cau un barril de sabó moll.

Tema i Subtema
El fet de fer les coses a desgana provoca que al final surtin malament.

Personatges
- Cristòfol: el narrador
- Florenci: protagonista de la història. És una mica patos.
- Pere Camps: era el patró de l’embarcació dels llaüts. Era un home amb molta mala llet.
- Marieta Peris o Gramola:és la xafardera més llesta. (és molt xafardera)
- Els parroquians de la barberia: homes que li fan la conya al Florenci.
- El Miquel o la Clenxa: barber del poble, que s’escapà amb la dona d’un manescal i obrí una perruqueria a Paris.
- Nemesi Veriu: client de la barberia amb barba i el cap lluent de brillantina.
- Teresa: té una botiga de vetesifils al Carrer Major.
- Alexandre: propietarid’una cafeteria.
- Teodor: graciós que nomena al Florenci el Sísif.

Ambient i espai
Una vila amb riu, embarcacions de llaüts i, al molló del Pedret, hi ha la mina de carbó que el transporta a Flix i a Móra.
L’ambient és acollidor i al poble hi ha els personatges típics (barber, cotilla...). Hi ha la botiga de l’Adelaida que es situa a la punta de dalt del carreró de Sant Francesc, laGranota que és el cafè del poble i des d’on s’explica la història.
Per què nomenen al Florenci el Sísif de la Ribera?
Perquè abans amb un que li deien Sísif a qui un déu dels d’abans havia condemnat a pujar una roca a rodolons fins al cim d’una muntanya i quan arribava se li escapava i tornava cap a baix. Aquesta, és una situació semblant a la del Florenci.


La plaga de la ribera
El senyorJeroni Salses li escriu una carta al director de la presó de Lleida fent-li primerament una breu introducció de la seva feina d’agutzil i la dificultat i preparació que aquesta comporta.
Després, li explica el principal motiu per el qual li escriu la carta que es el següent: es veu que es volia construir una nova Casa de la Vila i l’alcalde, va decidir sortejar el material en lots als regidors ifuncionaris. Al senyor Jeroni li va tocar un lot que incloïa un presoner que es deia Valerià. Al principi a la seva dona, l’Elisenda, no li va fer gens de gracia que un presoner visqués a casa seva però al pas del temps el Valerià va acabar sent un més de la família.
Per tant, és per aquest motiu, que el Jeroni li demana al director si li pot fer el favor de buscar-li feina amb aquest pobre xiquetdins la presó.
Justificació del títol
El títol s’anomena així perquè el motiu per el qual el Jeroni li escriu al director de la presó de Lleida, és pel presoner Valerià o com era conegut allí, La plaga de la ribera.

Tema i Subtema
La importància de la feina ben feta.
No tot allò és el que s’aparenta.

Personatges
- Jeroni Salses i Santapiga: el narrador i l’agutzil de la vila,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Cafè De La Granota
  • El Cafè de la Granota
  • Cafe Granota
  • CAFE DE LA GRANOTA
  • cafe de la granota
  • Cafè de la Granota
  • El Cafe De La Granota
  • EL CAFE DE LA GRANOTA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS