el café de la granota

Páginas: 15 (3520 palabras) Publicado: 14 de diciembre de 2013
El cafè de la Granota
Un barril de sabó moll
Aquesta història tracta d’un home què és diu Pere Camps, ell és molt dur amb els seus treballadors. Un dia Florenci, un dels seus treballadors, va pujar un barril de sabó moll per un carrer empinat, després va començar a ploure, llavors li va rellisca el barril i es va partir en dos a la vora d'un cafè, el de la Granota
Personatges:
Florenci: Unbon noi, què feia tot el què li manaven, encara que li tractessin malament.
Pere Camps: Un home una mica mal educat, amb mala llet què sovint cridava als seus 
treballadors.
Vocabulari
Molló: Moll petit.
Llaüt: Embarcació de poc tonatge ormejada de vela llatina.
Batussa: Acte de barallar-se a cops.
Catxamona: Clatellada o cop de mà al cap.
Albardar: Enganyar
Renecs: Renegar,paraulotes.
Batusses: Disputes.
Escarni: Burla tenaç
Brandia: Moure balancejant amenaçadorament alguna cosa.








La Plaga de la Rivera
El senyor Jeroni Salses i Santapiga (l’agutzil de la vila) fa una carta a el senyor director de la presó de Lleida presentant unes queixes de els altres agutzils i dels discursos que fan. En Jeroni li explica, que a la vila s’ha decidit enderrocar La Casade la Vila i construir-ne una de nova. Llavors a causa de això fa un sorteig entre els funcionaris i els regidors per a quedar-se cadascú una cosa de dintre de la casa fins que l’ajuntament estès acabat. Doncs en aquest sorteig a en Jeroni li va tocar un retrat del rei, l’arxiu del cadastre, vuit capgrossos i un presoner que feia quinze dies que estava a la presó per robar un tractor. Quan enJeroni va arribar a casa amb totes aquelles coses i el presoner, a la seva dona Elisenda no li va fer cap mena de gràcia que portés tot allò a casa, però en Jeroni la ve fer entrar en raó i va deixar que en Valerià, el presoner es quedés. El Valerià durant el temps que va estar a casa seva, el va ajudar molt a ell i a la seva dona amb els treballs de la casa. Encara que ell el que volia era ser undelinqüent, és més era el seu somni des de ben petit. Desprès de pensar-ho molt, en Jeroni i la seva dona van decidir preguntar a el senyor director de la presó si algun dels seus presoners estaria disposat a ensenyar-li a en Valerià alguna cosa sobre la delinqüència i així poder aconseguir la felicitat de la Plaga de la Ribera. En Valerià, va robar un tractor i el van detenir ja que se’l va espatllarjust a la plaça del cafè de la Granota.
Personatges:
Valerià: També anomenat la plaga de la Ribera, se’l considera un fracassat i vol complir el seu somni de ser un delinqüent. Sembla ser un noi jove sense moltes aspiracions a la vida.
Jeroni Salses i Santipiga: és el protagonista de la historia, es el que redacta la historia. És l’agutzil de la Vila, té una dona, però no tenen cap fill.L’Elisenda: és la dona d’en Jeroni, no treballa, es dedica a les feines de la casa. Al principi no està molt d’acord en acceptar tot el que portar el seu marit a casa, però finalment la convenç i fa de mare d’en Valerià.
Vocabulari:
Bresca: Pa de cera constituït per una sèrie de cel·les prismàtiques hexagonals que fabriquen les abelles dins l’arna per a dipositar-hi la mel. 
Badana:  Pell de be od’ovella, adobada amb extractes vegetals, molt flexible i suau.
Esvalot: Brogit eixordador. Moure esvalot. Fer esvalot. 
Endergues/ Andròmines: Moble, estri, etc., atrotinat, inútil. Embolics, males arts. 
Enfarfegada: Omplir o carregar massa d’aliments, d’adornaments, d’elements subordinats, etc.
Absoltes i sepeli de Nicolau Vilaplana
L'oncle Nicolau, conegut per ser una bellíssima persona, vamorir. Va ser una persona recordada per tots els habitants de Mequinensa. Aquest enterrament va ser molt important i criticat per la gent del poble, ja que va coincidir amb l'hora exacta en que es disputava el partit de futbol entre l'equip local i el seu gran rival.
Aquest fet provocava que molta gent hagués de decidir per anar a d’acomiadar-se del gran Nicolau o bé gaudir d'un emocionant...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Cafè De La Granota
  • El Cafè de la Granota
  • Cafe Granota
  • CAFE DE LA GRANOTA
  • cafe de la granota
  • Cafè de la Granota
  • El Cafe De La Granota
  • EL CAFE DE LA GRANOTA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS