El cambio

Páginas: 4 (907 palabras) Publicado: 21 de marzo de 2013
Exercici 1

Memòria en defensa dels interessos morals i materials de Catalunya presentada a Alfons XII (Memorial de Greuges)

Senyor: Cap Comissió no es deu haver presentat mai davant V. M.més commoguda que la que en aquest moment […] suplica que V. M. es digni a fixar l’atenció en les desgràcies que sobre el nostre país ha anat acumulant la política centralista i unificadora delspartits […].

El que nosaltres volem, Senyor, és que a Espanya s’implanti un sistema regional adequat a les seves condicions actuals […]. Ho desitgem no només per a Catalunya, sinó per a totesles províncies d’Espanya […].

Senyor, se’ns arrabassà el nostre sistema administratiu que avui troben bo i imiten nacions cultes d’Europa, per a ser substituït de primer pel sistema castellà, iavui per una còpia imperfecta i viciosa del sistema francès.

Només podem usar la nostra llengua a les nostres llars i en converses familiars: desterrada de les escoles, ho ha estat més tard de lacontractació pública i també dels tribunals, en els quals moltes vegades, i per molt il·lustrats que siguin, ni els jutges entenen els testimonis i processats, ni aquests entenen els jutges.

I com siamb tot això no n’hi hagués prou, fa temps que s’amenaça, i avui s’intenta destruir amb obstinació, o si més no adulterar, el nostre dret civil, base indeleble de la robusta i moral organització de lafamília catalana i de la nostra propietat que va augmentant i creixent a mesura que unes generacions succeeixen a altres generacions.

A força de treball i privacions de tota mena, els nostresindustrials han creat una indústria espanyola que en quaranta anys ha progressat i ha assolit un nivell altíssim.

Aquesta indústria està sent atacada d’arrel d’uns quants anys ençà, i darrerament ho haestat i ho és per mitjà del tractat amb França i del projecte de modus vivendi amb Anglaterra.


FONT: Memorial de Greuges (10 març 1885).


Pregunta 1

a) Descriviu el tipus de font i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cambio
  • El Cambio
  • cambio
  • el cambio
  • ¿Qué es el cambio?
  • Cambios
  • Cambios de estado
  • Cambios De Estado

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS