el catalanisme

Páginas: 8 (1934 palabras) Publicado: 11 de marzo de 2014
CATALANISME CULTURAL
Té els seus orígens en la renaixença.
Renaixença: moviment literari i cultural que va sorgir a Catalunya a partir del 1830, en el marc del romanticisme europeu, que pretenia recuperar el passat medieval dels pobles. A l’Estat esanyol ens trobem en una monarquia amb voluntat de centralització (tot el territori organitzat des de la capital) i uniformització (una mateixallengua, lleis, idees...).
La renaixença neix amb la finalitat de recuperar la llengua i els senyals d’identitat catalans. No hi ha aspiracions polítiques.
Un dels primers documents destacats és Oda a la Pàtria, de Bonaventura Carlas Aribau. Joaquim Rubió Ors també fou es escriptor que va escriure un article amb la voluntat de recuperar el català com a llengua pròpia.
És un moviment elitista iconservador, destinat sobretot a la gent culta, per tant, s’utilitza un català molt arcaïtzat.
Un dels primers actes amb molt ressò va ser la recuperació dels Jocs Florals (1859), on s’utilitzava aquest català culte. Van tenir la màxima esplendor els anys 70, amb figures com Àngel Guimerà i Jacint Verdaguer.
Hi ha altres institucions que s’afegeixen a aquest moviment, entre les quals es troben laUniversitat de Barcelona o l’Ateneu barcelonès. És en aquestes institucions on es troben els intel·lectuals, com historiadors (Victor Balaguer que fa estudis sobre el passat medieval de Catalunya), juristes (Duran i Bas que va fer estudis sobre el dret civil català).
Paral·lelament a la renaixença cultural elitista, hi ha la de caire popular, que es pot definir com la defensora del català vulgar.Apareixen escriptors que escriuran amb aquest català parlat al carrer. Això va permetre que el moviment de la renaixença arribés a molta més gent, amb autors com Frederic Soler (Serafí Pitarra, Els Pastorets) o Anselm Clavé. A part, hi ha publicacions de caire popular: La campana de Gràcia, La Tramuntana (diari anarquista), L’Esquella de la Torratxa.
La renaixença com a moviment va tenir moltèxit per diverses raons:
1- Evolució social que succeeix a Catalunya, molt diferent a la resta de l’Estat. Com per exemple, la burgesia, la burgesia catalana s’allunya del poder polític de l’Estat espanyol i, per això, hauran de seguir partits locals o crear-ne de nous.
2- L’Estat busca i defensa el centralisme cultural i polític, per tant, Catalunya s’hi oposa totalment.
3- El romanticisme aEuropa dóna molta força a la renaixença.
4- La fragmentació i davallada de grans imperis, l’aparició de nous estats, el dret dels pobles a decidir el seu propi govern, ser sobirans...


CATALANISME POLÍTIC
El catalanisme és una doctrina política que afirma la personalitat política de Catalunya i defensa la necessitat de la descentralització administrativa de l’Estat espanyol.
Bullangues: primersmoviments de caire popular de protesta per aquesta centralització i uniformitat de l’Estat liberal. Sobretot es van produir a Catalunya. Reivindicacions contra el mal estar, la misèria i els inicis de la industrialitzaciño. Ex.: Jamància (1843)
A finals de la dècada dels 60 apareix una organització sociopolítica anomenada Partit Republicà Federal (1868, liderat per Francesc Pi Margall):defensors del sufragi universal, d’àmbit estatal. Tenia com a suport els medis urbans (gent de les ciutats), la petita burgesia i sobretot el proletariat. Defensa el federalisme: repartiment de poders entre els diferents òrgans de poder estatal, regional i municipal. En definitiva, Pi i Margall defensa que Espanya és, en aquella època, una nació que ha de garantir la plena participació dels ciutadans(sufragi universal), l’exercici de les llibertats, la protecció dels drets i igualtat jurídica. A més, defensa l’estat federal espanyol com la unió voluntària de les diferents regions de la Península.
Republicanisme: forma de govern que efensa la República, el laïcisme (Estat laic, no confessional) i el sufragi universal, amb amplitud de drets i llibertats individuals i col·lectius pels...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalanisme
  • Catalanisme
  • Catalanisme
  • catalanisme
  • Catalanisme
  • CATALANISME
  • Catalanisme
  • Catalanisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS