el catalanisme

Páginas: 9 (2085 palabras) Publicado: 18 de noviembre de 2014

1. UNA NOVA CULTURA CATALANISTA
La persistència de la identitat catalana
L’estructura politicoadministrativa de l’antiga corono d’Aragó va derogar el Decret de Nova Planta, aquest diu que el català no es podia utilitzar en l’administració estatal, ni el ensenyament, ni en la vida eclesiàstica. El català pràcticament havia desaparegut com llengua administrativa y de cultura, però elshabitants feien ús del català com a llengua de comunicació oral, és a dir, utilitzaven el català en les conversacions, en cançons, poemes, llibres per l’entreteniment del poble, etc.

La renaixença literària i cultural
La renaixença fou un moviment cultural per recuperar l’ús de la llengua catalana. L’oda La pàtria de Bonaventura Carles Aribau i les propostes de Joaquin Rubió i Ors, van ser el quemarcaran l’inici de la renaixença a la dècada del 1830.
La renaixença va tindre una procés llarg, per recuperar la identitat que ja havia iniciat al segle XVII. Finalment van fer cançons, manifestacions que demostraven la personalitat del poble.
Els iniciadors de la renaixença van crear el Jocs Florals, aquest fou un certamen literari, en el qual els trobadors i poetes escrivien en la seva llengua.Gràcies a aquest esdeveniment es va crear un model de llengua catalana.

La literatura de la Renaixença.
Els Jocs Florals es va popularitzar, es va transformar en una festa cívica i va difondre la llengua catalana. Gràcies a quest certamen es van descobrir uns quants literats que volien fixar la llengua. Molts escriptors, poetes, polítics com Frederic Soler, Josep Anselm Clavé, Abdó Terrades,Valentí Almirall, Jacint Verdaguer i Àngel Guimerà van formar part de la renaixença als Jocs Florals, es van ser famosos per les seves obres literàries.
La renaixença literària va tenir èxit i es expandir a Mallorca (Tomàs Aguiló, Josep Ll., i Gallarza) i a Valencia (Teodor Llorente).

PREGUNTA CLAU
Quin paper tenen els símbols en la creació d’una identitat col·lectiva?
Al voltant de lalleialtat del monarca es construïa una identitat que reforçava una simbologia para el seu poble. Els revolucionaris liberals van passar de se súbdits a ciutadans de la nova nació, en aquesta nova nació el monarca passava a un segon pla, és a dir a ser subsidiari. Després d’aquest moviment es van crear els elements de identitat col·lectiva.
Catalunya es va quedar enrere, el nou Estat liberal també vacrear la seva pròpia identitat col·lectiva per impulsar la Renaixença i així reforçar la cultura catalana. Les simbologies que mes representen a Catalunya són:
- La bandera quadribarrada.- les quatre barres va donar origen a un llegenda, segons a questa l’emperador Franc Lluís al segle IX va dibuixar les barres vermelles sobre l’escut de Barcelona amb quatre dits mullats en la sang de les feridesper una batalla contra els normands.
-Els segadors-. És l’himne de Catalunya, l’any 1882 Milà i Fontanals van publicar una cançó popular de tradició oral amb el títol ‘La guerra dels Segadors’.
-L’onze de setembre.- fan referencia a la defensa de Barcelona davant les tropes de Felip V l’any 1714, durant la guerra de successió.
-La sardana .- té origen antic, els músics de la Renaixença vaninteressar per aquesta dansa, i Pep Ventura va canviar l’estructura musical de la sardana, aquest canvi va reestructurar el ball i Miquel Pardàs va instituir l’actual forma sardanística.

2. ELS INICIS DEL CATALANISME POLÍTIC
La crítica del centralisme
L’Estat liberal va definir Espanya com única nació i la cort demanaven ( a vegades compartien amb el rei). Els progressistes reclamaven atenció ala reina Isabel II, demanaven suport pels ajuntament i diputacions. Entre 1835 i 1843 els bullangues que es produïen van mostrar el seu descontentament i van fer un mostra d’oposició contra el centralisme, la qual va ser la primera. L’any 1842 en Barcelona es van formar projectes anticentralistes, federals i populars.
Els catalans van posar una certa distància amb els espanyols, ja que estaven...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalanisme
  • Catalanisme
  • Catalanisme
  • catalanisme
  • Catalanisme
  • CATALANISME
  • Catalanisme
  • Catalanisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS