el cicle de les roques

Páginas: 13 (3094 palabras) Publicado: 20 de mayo de 2013
EL CICLE DE LES ROQUES:
Les roques que les podem trobar a la superfície de la terra s’han formar de manera progressiva i continuada per un conjunt de processos. Aquests processos continuen en l’actualitat i per tant les roques també continuen en constant formació. Els processos geològics que contribueixen a la generació de les roques actuen els uns a continuació dels altres en una successiód’esdeveniments, ordenats o no, que anomenem cicle de les roques.
Segons el procés de formació últim que hagi actuat sobre els materials, les roques resultants es consideren: endògenes: quan els processos tenen el seu origen a l’interior de l’escorça de la Terra, o exògenes quan els processos estan localitzats a la superfície terrestre.
Processos externs: roques exògenes:
1. meteorització
2. erosió3.transport
4. sedimentació
5.diagènesi
6.activitats d’éssers vius.
Processos interns: roques endògenes:
7. metamorfisme, variació de pressio i temperatura.
8. fusió
9. solidificació.
ROQUES ENDÒGENES:
A l’interior de la terra, dos mecanismes generadors de roques: solidificació a partir de material fos que forma roques magmàtiques o ígnies i transformació de les roques sense arribar afondre’s a causa de l’augment de temp. I pressió.
ROQUES MAGMÀTIQUES O ÍGNIES:
Provenen de la solidificació d’un magma (mescla heterogènia de material rocós fos amb fases sòlides, minerals i fragments de roques i fases gasoses.) a les erupcions volcàniques les observem i les anomenem lava.
El magma es forma per la fusió de roques que es troben situades a la base de l’escorça o part alta delmantell superior.
La solidificació d’un magma i els diferents típus de roques que es poden formar depenen de la composició química, la temp., i el contingut en gasos i també depenen de les relacions entre el magma i el medi que l’envolta, que controlen la velocitat de refredament.
CARACTERÍSTIQUES DEL MAGMA:
Composició quimica de silici i oxigen es combinen forman silicats + la resta d’elements comalumini, calci, sodi, potassi, fe, mg, mn...
La temp. Pot oscil.lar entre els 700 i els 1200ºC segons la seva composició quimica: si el percentatge de o2 i si son baixos les temp. Son mes altes; per contra, com més d’aquestes dues subst. Hi hagi, més baixes seran les temp.
Els gasos més abundants al magma son el vapor d’aigua. En proporcio molt mes baixa trobem el nitrogen, monoxid de carboni,co2, acid sulf´hidric..
La composició quimica, la temp i la presencia de gasos son els tres facotrs qe controlen la viscositat i la densitat del magma. Viscositat + gran contra més silici i oxigen hi hagi. Densitat augmenta contra – si i o2 hi hagi.
DIFERENCIACIÓ DELS MAGMES:
Quan es fonen els materials en una zona de fusió es formen els magmes que anomenem primaris. Aquests van ascendintperquè són menys densos que les roques que els envolten; aquests ascens va fonent les roques adjacents o bé, quan són a prop de la superfície, a través d’esquerdes. Així es produeix una intrusió del magma en una zona determinada, on queda envoltat per les roques autòctones o materials encaixants.
els minerals que estan al magma no es cristal.litzen simultaniament sinó en un ordre determinat, segons laseva temp de solidificació. Primer es formen els SILICATS NESOSILICATS tenen proporció de silici mes petita, i els darrers, si hi ha prou silici, els TECTOSILICATS, amb una estructura més complexa, que els fa més estables a baixa temp.
El procés de crital.lització d’un magma pot ser molt complex i es poden produir fenòmens que fan canviar la composició, per la qual cosa es formen diferents tipusde roca. Aquests processos s’anomenen de diferenciació magmàtica i produeixen magmes secundaris.
la diferenciació magmàtica es pot produir per cristal.lització fraccionada (a partir d’un magma primari se’n poden formar de més àcids, ja que els primers minerals que es cristal.litzen son els neosilicats, amb poc contingut de silici. Si aquests minerals es dipositen al fons aïllats, la resta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • les roques
  • ROQUE
  • Los roques
  • Roque
  • Los Roques
  • los roques
  • Los Roques
  • ROQUES

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS