El càncer de mama.

Páginas: 6 (1314 palabras) Publicado: 16 de abril de 2013
El càncer de mama: una malatía femenina de gran incidencia en la societat actual.

La funció principal de la mama es la producció de llet durant la lactància.
El pit es compon de múltiples lòbuls i lobels on es produeix la llet. Els lobels es connecten amb diversos tubs anomenats conductes o canals que porten la llet al mugró. També conté vasos sanguinis, la funció és proporcionar sang alsvasos limfàtics i glàndules, que són responsables de la recollida de la limfa.
Els gots limfàtics conflueixen en petites formacions denominades ganglis limfàtics arrodonides. Els ganglis limfàtics méss propers a la mare si troben a l'aixella i dos costats de l'estèrnum. La glàndula està envoltada de teixit gras que proporciona consistència i volum a la mama.
Des del naixement fins l'edat adulta,les mames pateixen més canvis que cap altre òrgan. Sota la influencia de les hormones femenines (estrògens i progesterona), les mames creixen durant la pubertat i es veuen influenciades en l'edat reproductiva pels cicles menstruals. En la menopausa, els nivells hormonals descendeixen i gran part de la glàndula mamària s'atrofia i és substituïda per greix.
Què és el càncer de mama?
El càncer demama consisteix en un creixement anormal i desordenat de les cèl • lules d'aquesta.
La taxa d'incidència mundial és de 37,4 casos/100.000 h / any, la d'Europa del Nord de 82,5 casos/100.000 h / any, la d'Europa del Sud de 62,4 casos/100.000 h / any i la espanyola de 50,9 casos/100.000 h / any. La nord-americana és de 99,4 casos/100.000 h / any mentre que la de països en desenvolupament és de 23,8casos/100.000 h / any.
Tipus
La majoria dels tumors que es produeixen a la mama són benignes, no cancerosos, i són deguts a formacions fibroquísticas.
Els tumors benignes estan relacionats majoritàriament amb factors genètics. Els símptomes que produeixen són dolor i inflamació però ni es disseminen a la resta de l'organisme ni són perillosos.
Dins dels tumors malignes, existeixen diversostipus en funció del lloc de la mama on es produeixi el creixement anormal de les cèl • lules i segons el seu estadi.
El carcinoma ductal in situ S'origina en les cèl • lules de les parets dels conductes mamaris. És un càncer molt localitzat, que no s'ha estès a altres zones ni ha produït metàstasi. Per aquest motiu aquesta malaltia 'premaligna' es pot extirpar fàcilment. La taxa de curació ronda el100%. Aquest tipus de tumor es pot detectar a través d'una mamografia.
El carcinoma ductal infiltrant (o invasiu) És el que s'inicia en el conducte mamari però aconsegueix travessar i passa al teixit adipós de la mama i després pot estendre a altres parts del cos. És el més freqüent dels carcinomes de mama, es dóna en el 80% dels casos.
El carcinoma lobular in situ S'origina en les glàndulesmamàries (o lòbuls) i, encara que no és un veritable càncer, augmenta el risc que la dona pugui desenvolupar un cátumor en el futur. Se sol donar abans de la menopausa. Quan es detecta, és important que la dona es faci una mamografia de control a l'any i diversos exàmens clínics per vigilar el possible desenvolupament de càncer.
El carcinoma lobular infiltrant (o invasiu) Comença a les glàndulesmamàries però es pot estendre i destruir altres teixits del cos. Entre el 10% i el 15% dels tumors de mama són d'aquest tipus. Aquest carcinoma és més difícil de detectar a través d'una mamografia.
El carcinoma inflamatori El carcinoma inflamatori és un càncer poc comú, només representa un 1% del total dels tumors cancerosos de la mama. És agressiu i de ràpid creixement. Fa enrogir la pell del si iaugmentar la seva temperatura. L'aparença de la pell es torna gruixuda i buidada, com la d'una taronja, i poden aparèixer arrugues i protuberàncies. Aquests símptomes es deuen al bloqueig que produeixen les cèl • lules canceroses sobre els vasos limfàtics.




El càncer de mama en l’home.
El càncer de mama també afecta els homes però en un percentatge molt menor (1%) comparat amb la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cáncer de mama
  • Cancer de mama
  • Cáncer de mama
  • Cancer de mama
  • Cancer de mama
  • El Cáncer de Mamas
  • CANCER DE MAMA
  • Cancer De Mama

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS