El desafiament de comprendre l'organització empresarial

Páginas: 17 (4211 palabras) Publicado: 5 de mayo de 2014
PAC 1. El desafiament de comprendre l’organització empresarial; l’estructura i el disseny de l’organització a escala de llocs de treball


PART TEÒRICA
.
1. El grau d’especialització d’un lloc de treball es pot definir a partir de l’anàlisi de les coordenades vertical i horitzontal. A partir de l’àudio següent(http://www.cadenaser.com/cultura/audios/llegar-jefe-morir-intento/csrcsrpor/20110305csrcsrcul_11/Aes/) i dels coneixements teòrics adquirits, analitza la mobilitat dels treballadors entre els perfils de personal operatiu, directius i professionals tecnocràtics.

Els factors contextuals demanen una divisió de la feina i unes determinades estratègies de coordinació que perfilen internament diverses àrees organitzatives amb un disseny específic de llocs de treball, ambdiferents graus d'especialització. Són els següents:

• Personal operatiu: es duen a terme tasques bàsiques, de naturalesa diversa, íntimament relacionades amb la finalitat de l'organització. Se sol tractar dels llocs de treball més especialitzats en ambdues dimensions, tant en l'horitzontal, poques tasques, com en la vertical, poques responsabilitats.
• Personal directiu: aquests assumeixen laresponsabilitat derivada de l'especialització vertical. Normalment exerceixen diversos rols i duen a terme les activitats que no es poden delegar directament, com la gestió pròpiament dita (assignar recursos, resoldre problemes, impulsar projectes, etc.) i el control de la informació (captació, difusió, etc.). A més, desenvolupen altres activitats a partir de la delegació de tasques als col·laboradorsdirectes. Es tracta, per tant, de llocs de treball ampliats en ambdues dimensions, vertical i horitzontal.
• Personal professional-tecnocràtic: experts en mètodes de treball per a l'estandardització de normes, metes o competències. Tècnics, controladors, programadors per a l'especificació de resultats, i especialistes en gestió de recursos humans són alguns exemples d'aquest tipus de llocs detreball. A vegades també són directius, ja que mantenen relacions d'autoritat funcional dins de l'organització.

Rosa García, exvicepresidenta de Microsoft Espanya i Juan Carlos Pastor, professor de Comportament Organitzacional de l’IE, ens expliquen que tot empleat tendeix a ascendir fins assolir un nivell d’incompetència, un punt en què es prenen més responsabilitats de les que es que podendirigir. Aleshores a l’empresa no li queda una altra opció que acomiadar a l’empleat i, a la vegada, aquest assumeix el seu veritable nivell de competències per evitar tornar a caure en la mateixa errada en un altre possible ascens.

Així doncs, podem dir que conforme l’empleat va ascendint, la coordenada vertical del lloc de treball o profunditat s’allunya d’aquest personal operatiu per apropar-seal directiu, deixant enrere l’increment de la productivitat (és a dir, menys quantitat) per assumir més decisions, responsabilitats, etc.


2. Les organitzacions són estructures socials en que no necessàriament tots els grups de interès tenen els mateixos objectius. Això dóna lloc a un debat sobre l’enfocament de la Responsabilitat Social a les empreses, com expliquen Nieto Antolín, M. IFernandez Gago, R. a l’article “Responsabilidad social corporativa: la última innovación en management”(Universia Business Review, 2004/1, pp. 28-39). Creus que la RSC tal com està plantejada actualment és un fenomen passatger? Realment la RSC dóna rendibilitat a les empreses o només és una font de despeses?

Certament, tots sabem que actualment l’interès de la Responsabilitat Social Corporativa(RSC) ha augmentat per la dimensió social de les activitats empresarials, tant en l’àmbit acadèmic com en la pràctica de la direcció d’empreses. És mes, si fem un profund anàlisi dins del sector empresarial ens adonarem que cada cop l’enfocament de la RSC apareix amb més freqüència en la rendibilitat de les empreses.

No obstant això, encara hi ha qui pensa que l’apogeu de la RSC es deu a una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • l'organització del cos huma
  • Empresarial
  • Empresarial
  • empresariales
  • empresariales
  • empresarial
  • empresarial
  • Empresariales

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS