El desert de pere calders

Páginas: 7 (1542 palabras) Publicado: 25 de marzo de 2012
El conte que a continuació analitzarem és un dels contes de Pere Calders recollits al llibre anomenat Cròniques de la veritat oculta. Pere Calders i Rossinyol (Barcelona, 1912 – 1994) va ser escriptor i dibuixant català del segle XX, conegut com a contista. L'inici de la seva vida literària es pot situar en un ambient marcat per les guerres mundials, moviments obrers, inestabilitat política,entre d'altres, els quals canvis li produeixen una desorientació d'absurd que el porta a tenir una visió de la realitat diferent, desorientada. A més a més, es va trobar amb una Catalunya que s'havia de modernitzar, ja que en aquella época no seguia el mateix ritme de desenvolupament literari que la resta d'Europa. A part d'això, paral·lelament, es desenvolupa el moviment de Noucentisme i Caldersassumeix els valors noucentistes a partir de Carner. Però, més tard, entra en contacte amb un altre moviment anomenat Avantguarda, el qual farà que trenqui amb alguns d'aquests valors noucentistes i segueixi més els models avatguardistes. La literatura de Calders és de voluntat trascendent, per tant, fa servir la ironia i l'humor i es decanta cap a un realisme màgic. Una de les obres que adoptaaquestes característiques és Cròniques de la veritat oculta que és una obra de sensibilitat cap a l'eleboració lingüística, de temàtica urbana enfront del ruralisme i de distanciament intel·lectual davant la realitat amb una mirada irònica que porta a l'absurd, composta per diversos contes i publicada per primer cop l'any 1955.

Aquest conte és el primer dels que pertanyen al primer dels apartats enels que està estructurada l'obra, el qual s'anomena “La imprevista certesa”. El llibre està dividit en tres apartats, els quals contenen un cert nombre de contes cadascun. Aquest primer apartat, al qual pertany el conte que estem analitzant, s'estructura en dotze contes curts que segueixen la mateixa estructura de introducció, nus i desenllaç. Totes les històries parteixen d'una rutina iquotidionitat i una placidesa de la vida que forma part d'un món real i és interrompuda per un fet trasbalsador que fa canviar el món dels personatges, és a dir, d'un món real, els protagonistes passen a formar part d'un món màgic, tot i que no tos acaben acceptant els seus propis codis.

“El desert”, igual que tots els altres, parteix de la rutina i la placidesa d'un mes de juny amable i d'una vida queno té cap element misteriós. Però de sobte, aquesta vida tan monòtona és interrompuda per un fet extraordinari, trasbalsador. L'Espol, el protagonista, es lleva un dia amb malestar a tot el cos i amb un dolor insuportable que fa que li surti una bola de mercuri de la boca, la qual agafa amb la mà i la que representa la seva vida. Així mateix, veu que per primer cop de tota la seva existència pottenir la vida a la seva mà i poder controlar-la. El plantejament es desenvolupa quan el noi decideix anar a visitar el seu amic, la seva promesa, la seva tieta, el metge i el seu director de feina per demanar consells sobre aquest fet. Tots els personatges reaccionen d'una manera normal com si no hagués passat res greu. El desenllaç es produeix quan veient la reacció dels altres, l'Espol cada cops'enfonsa més en el seu propi món màgic i, desolat de tothom, s'asseu en un banc per veure com passa la desfilada d'un circ. Una noia del circ el saluda i aquest li torna la salutació fent el gesto amb la mà, obrint-la i deixant marxar la vida, sense adonar-se'n i haver oblidat aquella obsessió de no deixar escapar-la en cap moment durant tota la història.

Així mateix, aquest fet trasbalsador,que és una de les característiques més importants del conte i en aquest cas és una bola que es barreja amb la mà del protagonista, introdueix l'Espol en una realitat màgica, fora de la realitat natural, en la que ha estat vivint sempre i la qual tenia uns certs codis de comportament establerts basats en una quotidionitat estricta. L'Espol té l'opció de poder escollir entre aquests dos móns i tria...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pere Calders
  • Pere Calders
  • Pere Calders
  • pere calders
  • Pere Calders
  • Pere Calders
  • pere calders
  • pere calders

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS