El Feixisme I El Nazisme

Páginas: 10 (2258 palabras) Publicado: 19 de octubre de 2012
El Feixisme i el Nazime (1919-1945)

El Feixisme i el Nazisme són dues ideologies totalitàries (no democràtiques i que sorgeixen com a resposta al fracàs de les ideologies democràtiques per resoldre la crisi que hi havia a Europa) sorgides a la dècada del anys 20 del segle XX.
Al segle XX hi han hagut tres grans ideologies totalitàries: el feixisme a Itàlia (1922-1944), el nazisme a Alemanya(1933-1945), el comunisme a la URSS (1917-1989), l'Espanya de Franco (1939-1975) i a Portugal (1934-1974).
El feixisme italià (1922-1945)
Etapa pre-feixista(1918-1922): L'any 1918 acaba la I Guerra Mundial en la qual Itàlia havia participat com alida dels EEUU, de França i de Gran Bretanya, contra Alemanya i Àustria. Al acabar la guerra guanyen els aliats, però Itàlia no surt beneficiada sinò quesurt perjudicada. Entre els anys 1918 i 1922 Itàlia pateix una triple crisi (social, política i econòmica).
La crisi econòmica és provocada perquè el nivell de vida dels italians baixa, augmenta el cost de la vida, també augmenta la inflació (augment descontrolat dels preus), com a conseqüència de la guerra Itàlia té molt deutes i augmenta l'atur, perquè tornen els soldats de la guerra i no hiha feina per tothom.
A nivell polític és una etapa de gran inestabilitat perquè durant aquests 4 anys Itàlia tenia 5 governs. Durant aquests anys augmenta molt el vot del partit comunista, del socialista i també del partit popularl. Per fer front a l'augment dels vots dels comunistes i socialistes, l'any 1919 Benito Mussolini funda el partit feixista.
La crisi social passa perquè al nordd'Itàlia els obrers ocupen les fàbriques, i al sud els pagesos ocupen il•legalment les terres.
Aquesta situació de triple crisi és aprofitada per Mussolini. Benito Mussolini (1883-1945) era un mestre d'escola, que es va afiliar amb el parit socialista. Quan esclata la I Guerra Munidal per avitar-la marxa d'Itàlia, quan acaba la guerra torna a Itàlia, i amb un grup de veterans de la guerra funda elpartit feixista. Aquesta era un partit nacionalista italià, d'extrema dreta i populista.
Principis del feixisme
1) És una ideologia que no accepta la democràcia, i a més l'Estat ha de ser un instrument de control i repressió social i política.
2) Rebutja que tots els ciutadans siguin iguals.
3) Rebutjen la sobirania nacional i el vot.
4) Rebutjen la separació de poders i el Parlament.
5)L'economia és dirigida des de l'Estat i és autàrquica (autosuficient).
6) Existència d'un líder que té tots els poders (Mussolini, Franco i Hitler).
7) Defensen que la societat estigui dirigida per una èlit.
8) La societat ha d'estar organitzada militarment.
9) Ideologia racista, consideren que hi han races superiors i inferiors. Hi ha feixistes que consideren que les races inferiors cal eliminar-les(nazisme).
10) Els feixistes estan en contra de la il•lustració i del materialisme.
11) Defensen els valors vinculats a la guerra.
12) Diuen que la guerra és l'instrument de progrés de l'humanitat i de la selecció de les races superiors.
L'Itàlia feixista. Mussolini (1922-1945)
A l'agost de 1922 els comunistes i socialistes declaren una vaga general. Això és aprofitat per Mussolini perpressionar al govern perquè si no acabava amb aquesta vaga, ell i els feixistes es farien amb el control de l'estat. El que fa Mussolini és que els feixistes ocupin els serveis públics perquè no triomfi la vaga, aquest fet provoca que augmenti el suport als feixistes. A l'octubre de 1922, Mussolini, imitant als emperadors romans, fa una marxa militar sobre Roma, i demana al rei d'Itàlia (Victor ManuelIII) que proclami l'estat de guerra per acabar amb les revoltes socialistes i comunistes. El rei accepta i nomena a Mussolini president del govern. Entre el 1922 i el 1924 Mussolini comparteix el poder (etapa de transició). L'any 1924 el lider dels socialistes italians (Mateotti) és assasinat, el Parlament italià fa una comissió d'investigació per saber qui ha sigut, arriben a la concluisó de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Diferencies i semblances del feixisme i el nazisme
  • Feixisme Nazisme 2GM
  • Feixisme i segona guerra
  • FEIXISMES I SEGONA GUERRA MUNDIAL
  • Fexisme i Nazisme
  • Feixisme
  • Nazisme I La Ii Guerra Mundial. (Nota 9.30)
  • G_SO6 Nazisme i segona guerra mundial

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS