El franquisme

Páginas: 12 (2831 palabras) Publicado: 29 de mayo de 2013
EL FRANQUISME
FASE TOTALITARIA 1939-1945
La destrucció de la democràcia. Sistema polític s’imposa a Espanya 39 RÈGIM FEIXISTA, conegut Franquista per Francisco Franco Bahamonde. Els enemics de la República guanyen enderroquen el règim democràtic trencant la unitat religiosa i l’ordre social. El FRANQUISME significa la total desarticulació dels partidaris de la democràcia, de lesclasses popular compromeses amb la revolució i de les forces nacionalistes.
“Nueva España” neix una acció destructiva contra els vençuts, acció repressiva a anul·lar qualsevol forma d’oposició i destrucció física o exili de les persones d’organitzacions polítiques i sindicals de la República.
Els morts. Difícil precisar el nombre de morts. En combat mig milió de persones.
Exiliats/des. Entre150.000 i 300.000 persones. Participen en la lluita contra feixisme Segona Guerra Mundial i acabaran camps de concentració nazis. 50.000 Amèrica Llatina, Mèxic ben acollits. Intel·lectuals, escriptors, músics, professors. Altres marxen a l’URSS.
Repressió. 150.000 executats o assassinats Guerra Civil i primera postguerra. Presons, camps de concentració. 30.000 persones executades sentències tribunalsmilitars, apliquen la pena de mort, restablerta amb l’abolició de la República. Empresonats construir embassaments i masuloeo Valle de los caidos (Franco i Primo de Rivera). 9 febrer de 1939 vigor “Llei de responsabilitats polítiques” liquidar defensors de la República, comunistes, nacionalistes, no donen suport al nou règim.
Depuració. Estat sigui també fidel, depuració de funcionaris.DESAFECTOS acomiada. No col·laborat amb els vencedors, TIBIOS o INDIFERENTS, multa, rebaixa categoria, salari, atemoreix.. Fidels o ADICTOS promociona als llocs vacants, mèrits de guerra.
Silenci i por. Dones rapades al zero, marcades amb ganivets, pallisses, oli de ricí...ambient de terror té efectes: por, passivitat i conformisme acabaran per desmobilitzar el país i crear una majoria silenciosa ques’acomoda a les noves circumstàncies, mantindré la vida.
Repressió en les institucions i en la cultura. Repressió sobre les Institucions, il·legalitzats tots els partits polítics. Només FET-JONS, partit feixista, també tots els sindicats excepte CENTRAL NACIONAL SINDICALISTA, s’havien d’afiliar obligatòriament treballadors. Clausuren institucions populars, tipus cultural i recreatiu. Llenguacatalana i altres seran recloses en la vida privada, obstacle per l’afirmació d’Espanya com a comunitat nacional única. Prohibides manifestacions bandera, himne... catalanistes.
L’ESTAT DELS VENCEDORS
El principi jeràrquic. El nou estat s’organitza en ordre jeràrquic. Franco cap de l’Estat, Cap de Govern, Cap de l’exèrcit. Anomena i destitueix ministres i alts càrrecs quan vol. Ministres nominenels càrrecs dels seus departaments.
Centralisme. Centralista, elimina la democràcia, els estatuts d’autonòmica i retalla competències a ajuntaments i pressupostos.
Institucions. Partit únic anomenat FALANGE ESPAÑOLA TRADICIONALISTA i el sindicat Central Nacional Sindicalista (CNS), ocupen ministeris, càrrecs públics, etc.
Església catòlica. Particular repressió, aliada fidel, imposar el seuideari al conjunt de la població per la via del control de l’ensenyament i la moral pública. Prohibició del divorci, altres religions, obligatorietat assignatura de religió, assistència actes religiosos, compliment dels sagraments catòlics, bateig, catequesi, comunió i confirmació. Capellans, frares i monges col·laboren repressió com a denunciants, testimonis o carcellers.
Exèrcit. Tots elsgovernants i institucions amplia presència militar.
Oligarquia econòmica. Suport terratinents, burgesia financera i industrial i petita burgesia.
EVOLUCIÓ POLÍTICA DEL RÈGIM (39-45)
Règim desenvolupa activitat legislativa frenètica construir una nova legalitat. 42 Llei de Creació de les Corts, constitueix Parlament consultiu, membres anomenats per Franco i no legislen la potestat de fer lleis...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • El Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS