El Franquisme

Páginas: 27 (6645 palabras) Publicado: 25 de octubre de 2012
El Franquisme







































El franquisme va ser un règim polític autoritari i dictatorial vigent a Espanya entre 1939 i 1975, així com també és anomenada com a tal la ideologia en què es basà. Basat en el lideratge del general Francisco Franco Bahamonde, el franquisme va néixer amb la victòria militar a la Guerra Civil Espanyola.El seu poder es va fonamentar en el control de tots els ressorts de l'Estat: cap d'estat, de govern, del partit únic, el Movimiento Nacional, i de l'exèrcit. Les corts franquistes no van tenir iniciativa legislativa perquè Franco concentrava el poder executiu i el legislatiu, trencant-se doncs el principi de separació de poders propi d'un règim democràtic. Un potent aparell policíac que perseguiaels membres del partits i dels sindicats clandestins i un fort aparell propagandistíc són dues característiques més del franquisme.
Tot plegat va configurar un règim molt personalista que no va sobreviure a la mort del dictador, el 20 de novembre de 1975.
Característiques del règim
Partit únic
És una dictadura en sentit estricte, on no hi havia sistemes representatius. Existia un únic partitdenominat Movimiento Nacional, que estava format per la Falange Española Tradicionalista y de las JONS. A aquest partit havien de pertànyer obligatòriament tots els funcionaris que, a més, havien de jurar els "Principios Fundamentales del Movimiento recollits en les Lleis Fonamentals, que establien l'organització política de l'estat, formant un símil de constitució. Espanya es definia com ademocràcia orgànica. Aquest sistema suposava negar els drets polítics individuals i deixar la representativitat popular de forma indirecta en mans d'organismes (sindicat vertical, caps de família o municipis). A més, una part dels procuradors a Corts (mancades d'iniciativa legislativa) van ser designats directament per Franco i d'altres hi eren per dret propi (alguns alts càrrecs militars ieclesiàstics). Aquest sistema pretenia mostrar a la comunitat internacional la il·lusió que a l'Espanya franquista hi havia algun tipus de democràcia.
Intervencionisme econòmic
L'estat franquista va ser capitalista, però amb un gran intervencionisme econòmic per part de l'Estat, el qual intentà millorar l'economia mitjançant els successius Planes de Desarrollo. La propietat privada era un dret reconegut,però l'Estat estava per sobre dels interessos individuals. Aquest sistema autoritari, intervencionista i controlador deixava els empresaris i terratinents per sobre dels treballadors en les negociacions.
El control de les relacions laborals l'exercia el sindicat vertical i les vagues eren considerades subversives i, per tant, estaven prohibides. A partir dels anys 50, Franco va anar suavitzantl'intervencionisme del règim, l'autarquia, per a sortir de la crisi econòmica i assegurar-se el recolzament i les inversions dels aliats occidentals.
[pic]

La creu del Valle de los Caídos s'aixeca sobre la tomba de Franco
Ideologia: el nacionalcatolicisme
El franquisme, a diferència d'altres moviments de caire totalitari, com el feixisme italià i el nazisme, no va aportar una ideologiapròpia ben definida ni innovadora. El franquisme es basava en la ideologia dels que van recolzar l'alçament militar del 18 de juliol de 1936. Les bases ideològiques del règim van ser les dels sectors tradicionalistes conservadors i feixistes.
L'ideòleg del feixisme espanyol va ser José Antonio Primo de Rivera de Falange, partit que va suposar un intent d'imitació a Espanya del feixisme italià.Franco, un cop mort José Antonio Primo de Rivera durant la Guerra Civil espanyola, va desactivar l'amenaça que aquest moviment podria suposar per al seu lideratge, primer obligant la Falange a fondre's amb el carlisme dins un partit únic —la Falange Española Tradicionalista y de las JONS— i posteriorment apartant als caps falangistes dels primers llocs de responsabilitat política.
El franquisme va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • El Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS