El franquismo

Páginas: 36 (8776 palabras) Publicado: 23 de noviembre de 2013
Socials





EL FRANQUISME







Sergio Gálvez García
4t ESO A
15/05/13

ÍNDEX

1. Què es el franquisme?
2. Els suports de Franco
3. La ideòloga franquista
4. Fases i característiques de cada fase
5. L’oposició al franquisme
6. La dictadura a Catalunya
7. La dona durant el franquisme
8. El franquisme sobre l’experiència del meu avi
8.1 Ressenya biogràfica de lapersona entrevistada
8.2 Entrevista










1. QUE ES EL FRANQUISME
El Franquisme va ser una ideologia política personal (amb recolzaments de l’exèrcit, l’Església catòlica i les classes mes conservadores i antidemocràtiques Españoles), que va fomentar el regim dictatorial durant la Guerra Civil Española entre els anys 1936 i 1939, encapçalat per el militar Francisco Franco, fins eldia de la seva mort, en 1975.
Per què va durar tant de temps?
1. Recolzament de l’exèrcit (la força), l’Església catòlica (la legitimitat tradicional) i partits polítics tradicionalistes, conservadors i feixistes (organització i base ideològica).
2. Franco va ser l’àrbitre entre les diferents “famílies” del règim. Ell fou la figura central que aglutinava les diverses tendències.
3. La por (elterror, la repressió), el cansament de la guerra civil i la ignorància de bona part de la població espanyola.
- Evolució: basada en el pragmatisme. Fou un règim autoritari que evolucionà des de postures feixistes totalitàries fins a un cert aperturisme econòmic i social, però sense perdre l’autoritat ni permetre cap oposició en cap moment.




Franco desfilant amb l’uniforme de FET i delas JONS (1940)



2. ELS SUPORTS DE FRANCO

Els grups que van donar suport al franquisme van ser:

La gran burgesia: els propietaris de terres, de la banca i dels negocis. Així van assegurar el seu domini econòmic.
L’exèrcit: era molt nombrós i va tenir alts càrrecs polítics.
L’Església Catòlica: l’Estat va tornar a ser confessional, l’ensenyament religiós va ser obligatori i es varestablir el pressupost per al culte i per al clero. Es va prohibir el divorci.
3. LA IDEÒLOGA FRANQUISTA
Encara que aquesta ideologia s’anà modificant al llarg dels 40 anys que durà el règim franquista, tingué unes característiques bàsiques que es poden aplicar al conjunt de la dictadura:
Franco, com a cap suprem de l’Estat, concentra tot el poder polític en ell mateix i té un control autoritari iabsolut sobre tot aspecte relatiu a l’Estat.
Una de les bases del règim fou l’exèrcit i el poder militar, per tant no és d’estranyar que hi hagi un fort militarisme, com es veu clarament per la preponderància política (diversos militars ocuparen càrrecs polítics) i social (desfilades, uniformes, banderes etc.)
Antiliberalisme i antiparlamentarisme, ja que el règim sempre fou contrari a totesles llibertats polítiques, les quals considerava perilloses.
Anticomunisme, ja molt marcat durant la Guerra Civil (no només perquè anava contra els interessos de l’oligarquia espanyola, sinó també perquè el relacionaven amb la II República i perquè la URSS ajudà el bàndol republicà enviant armes durant la guerra) i que durant el període de la Guerra Freda explotà per aproximar-se als EUA.Nacionalcatolicisme. El règim tingué com a puntal l’Església, que no només legitimà el règim, i fou clau per la influència internacional, sinó també per la influència que tenia sobretot en la classe mitja del Nord de la Península i de Castella. També legitimà el mateix Franco, dient que era l ’escollit de Déu per salvar la pàtria contra la República. L’Església, a canvi, rebé grans privilegis, com elcontrol gairebé total (només discutit per la Secció Femenina) de l’educació i de la “moral” del règim.
La unitat de la Pàtria esdevingué un afer prioritari, eliminant en la seva suposada protecció, tot tipus d’identitat diferent a l’espanyola, i prohibint les llengües parlades pels seus habitants (català, basc gallec) i imposant el castellà.
Tradicionalisme. El règim utilitzà els valors històrics...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • El Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS