El Front Popular

Páginas: 4 (775 palabras) Publicado: 10 de marzo de 2013
EL front popularEl Front Popular (1936)
Les eleccions del 16 de febrer de 1936
En aquestes eleccions, l'esquerra s'havia reorganitzat: el Partit Socialista (PSOE), la IzquierdaRepublicana de Manuel Azaña, la Unió Republicana de Diego Martínez Barrio, el Partit Comunista d'Espanya (PCE) i els nacionalistes gallecs (ORGA) i catalans (ERC) es van presentar a les eleccions com a Front Popular. Elsnacionalistes del País Basc hi simpatitzaven i l'important sindicat anarquista Confederació Nacional del Treball (CNT) trencà el seu apoliticisme per demanar el vot pel Front Popular, mentre elspartits de dretes es presentaren de forma desunida. A Catalunya les dretes sí que s'organitzaren, en l'anomenat Front Català d'Ordre.
A Espanya, les eleccions del 16 de febrer de 1936 són guanyades deforma aclaparadora pel Frente Popular, mentre a Catalunya guanyà el Front d'Esquerres. La victòria de les esquerres es produí per una conjunció de factors: la desqualificació del Partit Radical deLerroux, la massiva participació electoral dels anarquistes i la divisió d'unes forces de dreta fraccionades entre el Bloque Nacional (succesora de Renovación Española) de José Calvo Sotelo i la CEDA de GilRobles.
A Catalunya, les eleccions de febrer van ser guanyades pel Front d'Esquerres de Catalunya, que s'enfrontava al Front Català d'Ordre, liderat per la Lliga Catalana. La victòria de lesesquerres va suposar la llibertat immediata per a Lluís Companys i la resta dels detinguts pels esdeveniments del 1934. Al Parlament es mantenia un esperit de no agressió entre la Lliga i ERC, però al carrerles actituds es radicalitzaven entre els seguidors dels diversos partits i s'esperava que d'un moment a l'altre es produís un cop d'estat.
[modifica]Cap a la sublevació militar
Manuel Azaña fouescollit nou president de la República i Casares Quiroga fou nomenat nou cap de govern, del qual no van formar part els socialistes, atès que es trobaven dividits entre els partidaris de Francisco...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El front popular i les eleccions del 1936
  • E front
  • Front
  • Front page
  • front desk
  • colectivo front
  • Stressa Front
  • Front Desk

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS