el gadogamer

Páginas: 11 (2631 palabras) Publicado: 26 de enero de 2015
Educació Física
La Nutrició en l’esport
1. Els nutrients:
Per la pràctica de l’esport, ens cal estar ben entrenats físicament i també ben nodrits. Només els esportistes d’elit cuiden específicament la seva nutrició, segons el seu organisme, mitjançant metges especialistes.
Podem assegurar que el rendiment esportiu està determinat per un conjunt de factors que inclou l’entrenament, lamotivació, l’estat físic i l’alimentació. Una alimentació ben acurada no serà mai el mitjà suficient per arribar a vèncer en una competició, però una dieta inadequada pot fer-nos fracassar en l’esport, malgrat tenir una bona preparació física.
a. Nutrients essencials:
Podem classificar els nutrients en cinc apartats: proteïnes, greixos, hidrats de carboni, vitamines i minerals. D’entre tots aquestsgrups s’hi poden trobar més de 40 substàncies considerades essencials per una bona alimentació i per cuidar tan la salut i el creixement.
Es consideren essencials: Les proteïnes, on hi podem trobar aigua, oxigen i vuit aminoàcids; quatre vitamines liposolubles i deu d’hidrosolubles; Vuit minerals i tres electròlits.
b. L’energia:
El cos necessita energia en tot moment, sempre que és necessarirealitzar activitats físiques i per mantenir la temperatura interior regulada. A través dels estudis realitzats pels científics, s’han pogut analitzar la quantitat d’energia que produeixen els combustibles que ingerim en l’alimentació:
1 gram d’hidrats de carboni i de proteïnes produeixen 4 calories; 1 gram greix produeix 9 calories.
Els hidrats de carboni són l’aliment més abundant que podemtrobar avui dia, mentre que els greixos són el combustible més concentrat i fàcil d’emmagatzemar. En casos extrems d’emergència quan s’esgoten les reserves de greixos i hidrats de carboni, el cos utilitza les proteïnes i descompon alguns teixits determinats de si mateix per generar combustible. L’alcohol també és una font important d’energia, ja que produeix 7 calories per cada gram.
2. Utilitat delsnutrients:
a. Proteïnes:
La funció primordial de la proteïna és la de produir teixits del cos i la de sintetitzar els enzims i d’altres substàncies com les hormones, etc. Les proteïnes animals i del vegetals no s’utilitzen de la mateixa forma en que són ingerits, sinó que els enzims digestius les descomponen en aminoàcids que contenen nitrogen. Els enzims duen a terme aquest procés per tal deque puguin ser absorbits pels intestins i, conseqüentment, arribar a la sang i als teixits necessaris. Els enzims trenquen els llaços, una vegada ingerits.
Dels 20 aminoàcids que componen les proteïnes, 8 són considerats essencials. Si aquests aminoàcids no hi són o es dosifiquen malament, la resta que no són essencials perden la facultat per crear la proteïna. Per tant, és molt important per lanostra salut i creixement, dur a terme una dieta amb aquests aminoàcids essencials. Quan falta algun aminoàcid, els altres es converteixen en productors d’energia, mentre que quan hi ha excés de proteïnes (normalment, en dietes on la carn hi juga un paper important), la proteïna que sobra es converteix també en productora d’energia.
Els aliments d’origen animal contenen proteïnes completes perquèinclouen tots els aminoàcids essencials. Tot i això, es recomana combinar proteïnes d’origen animal amb proteïnes d’origen vegetal. La dosis òptima per una persona adulta és de 0,8 grams per cada kg de pes corporal.
Les proteïnes també s’utilitzen per compensar la pèrdua de nitrogen al cos, provocada per malalties o infeccions. A més a més, els nens petits també necessiten més proteïnes delnormal. El dèficit de proteïnes condueix a una disminució d’energia i un debilitació dels músculs.
b. Minerals:
Els minerals inorgànics són necessaris per la reconstrucció estructural dels teixits corporals. A més, participen en accions com la dels sistemes enzimàtics, la contracció muscular, les reaccions nervioses, etc. Aquests nutrients minerals que han de ser subministrats en la dieta, es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS