El Geperut de Buixcarró

Páginas: 18 (4391 palabras) Publicado: 12 de agosto de 2013

María Alejandra Torres 3ºA

CONTINGUT

1)
Seny de palmerer
Andreu Vallés i la seua família, provenients d’Elx, es traslladen a Carcaixent pel benefici que suposava aleshores el conreu de taronges. Volia treballar com a palmerer. Per les seues habilitats ho va aconseguir.

2) El gegant de Segària
Es la història de Pere el pescador, de Verger. Del seu saber de la pesca i de comacabà vivint vora mar.

3) Sequier de la sobirana
El protagonista anava fugint de poble en poble per la seua immaduresa i males arts, no sols en el treball sinó també en el seu tracte irrespectuós amb la gent.
4) El geperut del Buixcarró
Toni, s’allunyà dels seus veïns perquè es burlaven del seu aspect físic, la qual cosa no implica que no fos un bon llenyataire disposat sempre a ajudar aqui ho necessités.
5) Obra d’Abú al-Saniya
La intel·ligència, la constància i la confiança en Abú al-Saniya li permeté aprofitarse d’unes terres que ningú no pensava que es poguessen treballar.
6) Riberers de la Marina
La plantada i segada d’arròs per les quadrilles de temporers de la Marina a les terres arrosseres de la Ribera Baixa any rere any.
7) Un duler novençà
La vida quotidiana d’unduler amb els ramats dels altres i la seua actitud responsable i sincera en perdre unes ovelles, actitud que es veurà recompensada.



8) Oli dels Alberola
Elaboració d’oli i bon aprofitament de les olives en altres àmbits, així com del descobriment i càstig d’un estafador.
9) Els ullals de Guraf
El ric agricultor Guraf deixarà en herència als seus fills unes terres d’acord amb la seuaconducta amb els pares. La sorpresa dels hereus será ben grossa…

10) Profecia d’herbolària
Una dona intel·ligent, honrada i bella es veurà condemnada a la foguera per culpa d’un home venjatiu que no li perdonà que ella no acceptés les seues proposicions. En no ser recolzada pels seus veïns, els maleirà, a ells i a tota la seua descendència. D’aqueixa manera, la desgràcia caurà sobre el seu pobledefinitivament.
11) Un cor de carrasca
Gràcies a un accident no previst, una antiga carrasca “salva” la vida d’un ric propietari de camps de tarongers. Aquest, agraït, decideix de no tallar l’arbre, idea que duia en ment des de feia molt de temps.
12) El castell de Quirella
L’amor pot, fins i tot, convertir-nos en allò que no som: en aquest cas, el calciner Jeroni acabarà convertit en una aureial.




















RESUM
1) Seny de palmerer :
És la història d'Andreu Vallés, un home procedent d’Elx que va arribar a Carcaixent atret per l'estabilitat que en eixos moments tenia el conreu de taronges, però tenia l’expectativa de poder treballar com palmerer que era el que sempre havia fet i el que havien fet els seus avantpassats. I així va a ser com encerta ocasió estigueren treballant en uns camps propietat d’un senyor conegut com el Senyoret – un ric propietari carcaixentí– en un hort en el qual hi havia un caminal vorejat per palmeres datileres, que eren plantades sols amb l’única funció de l’estètica i va preguntar si hi havia algú home que s’atrevirà a esporgar els datilers. De moment ningú no contestà perquè cap d’ells, excepte AndreuVallés, no havia tingut mai cap contacte amb les palmeres datileres. Però, l’amo, l’endemà mateix tornà a insistir-hi i de nou els homes de la colla restaren tots muts i callats, i va estar insistint bon de temps fins a que l’Eugeni amb el pit inflat va acceptar i tampoc va poder fer la feina completa. Així doncs, fou com finalment Andreu Vallés va terminat acceptant el treball i va poder fer tot sindificultat alguna. Per això va ser que, des de llavors ençà, els propietaris d’horts que tenen alguns datilers a la Ribera, i encara en molts altres llocs, confiaren el bon ofici d’Andreu Vallés i els seus descendents per a tenir cura de les palmeres.

2)El gegant de Segària
Pere era un pescador fadrinot que vivia en el poble del Verger, era de complexió forçuda i guaixada amb cabellera...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS