EL GRECO ( CATALAN)

Páginas: 2 (435 palabras) Publicado: 8 de febrero de 2014
EL GRECO

Doménikos Theotokópoulos conegut com El Greco, va néixer a Candía al 1541, la capital de Creta, que aleshores era un territori de la Serenisima República de Venecia. Va morir a Toledo al1614. Va ser un pintor del final del renaixement que va desenvolupar un estil molt personal a les seves obres.
La seva família , greco - ortodoxa , pertanyia a la classe burgesa : Jorghi, el seupare , era recaptador d'impostos , mentre que el seu germà gran, Manoussos , era un influent administrador d'aranzels portuaris . Un cop demostrada la seva inclinació per la pintura, la posicióacomodada de la seva família va permetre al jove freqüentar un dels tallers més importants de Creta, el de Jorghi Klontzas .
L'artista es va traslladar a Venècia al voltant de 1566 davant el perill d'unainvasió turca de l'illa, que finalment va acabar produint-se al 1569.
A la ciutat veneciana es va sentir atret per Tintoretto i Tiziano i va treballar la seu taller.
El desig de perfeccionar més afons en l'art italià va dur a Doménikos al 1570 a marxar a Roma , on l'activitat artística se centrava al voltant de la cort papal.
Al 1576 va decidir abandonar Roma a la recerca d'una oportunitat , quesens dubte passava pel projecte decoratiu del monestir de l'Escorial promogut per Felipe II , que li atreia bastant.
Després d'una breu estada a Madrid , es va establir a Toledo cap a la primaverade 1577 .
L'elecció d'aquesta ciutat es va deure probablement a les promeses del seu amic don Luis de Castella, a qui va conèixer a Roma, d'aconseguir l'encàrrec dels retaules del convent de SantoDomingo l'Antic , ja que el seu pare , don Diego de Castella , era degà de la catedral de Toledo i el responsable de la reconstrucció d'aquest convent . Al 1578 va tenir lloc el naixement de Jorge Manuel, fill de l'artista i de Jerònima de les Coves , dona de bona família amb la qual pel que sembla no va arribar a casar-se.
Al juny de 1579 Felip II va passar deu dies a Toledo amb ocasió de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El greco
  • El Greco
  • El Greco
  • El Greco
  • greco
  • El Greco
  • Grecos
  • El Greco

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS