El hundimiento de la urss

Páginas: 16 (3776 palabras) Publicado: 31 de mayo de 2011
L’enfonsament de l’imperi.

A
bans d’endinsar-nos en l’anàlisi de les causes que varen provocar l’ensorrament dels antics estats soviètics que formaven l’ Unió soviètica a l’Europa oriental, val a dir que el que subscriu resideix des de fa set anys a Cracòvia a la República de Polònia. Per aquest motiu molts dels exponents que s’exposen en aquest assaig sorgeixen de l’experiència viscuda entreels polonesos i la opinió que aquests, al llarg d’aquests anys han expressat sobre la seva percepció del temps en què vivien sotmesos a l’estat comunista, els convulsos darrers anys de les revoltes populars i la transició cap al sistema democràtic, d’apertura, d’adveniment del sistema capitalista i la inevitable comparació, d’altra banda al meu parer innòcua i sense sentit, entre aquells temps ila situació actual al país. Alhora cal indicar que la meva parella i per tant la meva família política son ucraïnesos, concretament de la ciutat de Lviv, a la Ucraïna occidental. M’encanta escoltar les històries de l’àvia Sra Bronisława i les ferotges crítiques del Sr. Andrzej Paniv, pare de la meva parella. Si hi ha alguna cosa que tenen en comú ucraïnesos i polonesos és el seu profund odi enversMoscou, el comunisme, Rússia i l’antiga Unió soviètica. Tanmateix, val a dir que coincideixo amb moltes de les afirmacions que el sr. Eric Hobsbawm exposa en la seva Història del S. XX i que assenyalarem degudament. Per altra banda, recomano la lectura del llibre de cròniques del malaurat Ryszard Kapucziński titulat “L’imperi”

"Un ambiente de pasiva expectación reina entre lasociedad, que se ha vuelto apática y apolítica. Salen victoriosas las fuerzas que abogan por la consolidación del poder (sobre todo el central) y por un estado grande y poderoso. Se ha creado un clima favorable al forta-lecimiento de los métodos autoritarios de ejercer el poder, un clima favorable a cualquier forma de dictadura."
(Kapuczynski, Ryszard “El Imperio”)

Quan els païsosd’occident, després de la caiguda del sistema comunista, varen poder tenir accés i comprovar la realitat en l’antiga URRS a principis de la dècada dels anys noranta, es varen adonar que aquella imatge ferotge que els polítics, sobre tot els anomenats neoconservadors nord americans, els hi havien inculcat envers el seu temible enemic estava molt lluny del que havien imaginat. El que es varen trobar va serun poble cansat, extenuat, apàtic, afamat, arruïnat i emprenyat. Els països membres de la confederació soviètica disposaven d’unes infraestructures molt obsoletes i rudimentàries. Prenen tan sols com exemple ilustratiu una concreta experiència del periodista Ryszard Kapuczynski que ens descriu aquesta realitat amagada que va descobrir durant el seu viatge per la Unió soviètica l’any 1991 i quepodríem extrapolar a la realitat quotidiana de la URSS d’aquell moment.. En el següent fragment es refereix a l’aeroport d’Ereván tal i com el va trobar a l’aterrar; en l’escena centenars de persones esperan per agafar un vol. Saben quan arriben a l’aeroport, però no pas quan en sortiran. Acaben de llevar-se:

“Es la hora en que todo el mundo querría hacer sus necesidades. Cada vez más inquietos,empiezan a escrutar el horizonte: ¿Dónde dirigirse?, ¿dónde ocultarse? ¿dónde ponerse de cuclillas y pasar desapercibido? El aeropuerto cuenta con cuatro retretes. Incluso en la optimista suposición de que funcionaran los cuatro, se necesitarían varias horas para que todos pudieran visitarlos. Por desgracia no funciona ninguno o, dicho con más exactitud, no se pueden utilizar. EL problema radicaen que tiempos ha se atascaron las tazas. Como se habían atascado y había crecido en ellos toda una alta montaña, la gente empezó a llenar los alrededores de los mismos. Con una extraordinaria precisión matemática llenaron, hasta el último, todos los centímetros cuadrados del suelo. Dado que ya no podían encontrar más campo para sus actividades alrededor de los retretes, empezaron a expandirse...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Hundimiento
  • El hundimiento
  • El Hundimiento
  • El hundimiento
  • Hundimiento
  • El hundimiento
  • El Hundimiento
  • El Hundimiento

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS