El judeocastellà

Páginas: 3 (635 palabras) Publicado: 4 de octubre de 2014
EL JUDECASTELLÀ

La llengua judeocastellana o ladina es una llengua minoritzada que té el seu origen geogràfic a Espanya, en les comunitats jueves que al país existien, i que, com el seu nomindica, constitueix una mescla del hebreu i el espanyol, com a conseqüència de la convivència de ambdós llengües, i que amb influència del turc i el grec entre altres al llarg temps van conformar lallengua en qüestió.
Però al 1492, els jueus que no es convertiren al cristianisme foren expulsats del país i, així aquestes comunitats sefardites (Comunitats jueves espanyoles, de Sefarad, Espanya)abandonaren el país i trobaren asil al Marroc (On s’anomenaven haketía), l’Imperi Otomà, Holanda, alguns països d’Europa central i també diversos països de l’Europa Oriental, com Bòsnia, Grècia o Romania.Aquestes comunitats seguiren utilitzant el jueu-espanyol, però amb l’arribada de la 1ª Guerra mundial i l’antisemitisme, molts d’ells moriren o emigraren, sobretot, a Israel (On ràpidament va anardeixant-se de parlar en favor de l’hebreu), i a l’Amèrica llatina i els Estats Units. Així, les comunitats instal·lades a l’Amèrica llatina abandonaren ràpidament el judeocastellà per l’espanyol i EUA,es mantinguí durant més temps però quedà relegat a un àmbit més domèstic.
Tanmateix, el nombre actual de parlants del judeocastellà ronda els 150000 parlants. D’aquests la major part són els membresde més edat de les comunitat sefardites que la utilitzen exclusivament per a l’àmbit familiar i que no transmitixen la llengua a les noves generacions, per la qual cosa la llengua corre el perill dedesaparèixer en unes dècades.
En els últims temPsos s’ha intentat la recuperació de la llengua, i així en Israel s’edita una revista en judeoespanyol, anomenada “Aki yerushalayim” (Aquí Jerusalem),i a més es manté una emissió setmanal de ràdio en la llengua. A més, el nostre país també ha ajudat en la feina de recuperació d’aquesta llengua amb l’emissió del programa “Bozes de Sefard”, a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS