el lli

Páginas: 5 (1086 palabras) Publicado: 3 de abril de 2014

EL RAIÓ


NÚRIA LORENTE



HISTÓRIA DEL RAIÓ


El raió va ser la primera fibra manufacturada; es produeix a partir d'un polímer que es troba en la naturalesa (cel·lulosa), per tant no és una fibra sintètica, sinóuna fibra *celulósica manufacturada i regenerada, per la qual cosa també rep el nom de "cel·lulosa regenerada". La fibra era venuda com a "seda artificial" fins que en 1924 es va adoptar el nom "raió", sent coneguda a Europa a més pel nom de "viscosa". Fins als anys 30 només es fabricava raió en forma de fil, fins que es va descobrir que les fibres trencades que es rebutjaven en la producció defil valien per ser entreteixides. Les propietats físiques del raió no canviarien fins al desenvolupament del raió d'alta tenacitat en els anys 40. Posteriors recerques van portar a la creació del raió *HWM en els 50.

PROPIETATS MÉS IMPORTANTS

El raió és una fibra molt versàtil i té les mateixes propietats quant a comoditat d'ús que altres fibres naturals i pot imitar el tacte de la seda,la llana, el cotó o el lli. Les fibres poden tenyir-se fàcilment d'altres colors com per exemple vermell. Els teixits de raió són suaus, lleugers, frescs, còmodes i molt absorbents, però no aïllen el cos, permetent la transpiració. Per això són ideals per a climes calorosos i humits. La resistència del raió amb el pas del temps és, no obstant això, baixa, especialment si s'humiteja; a més posseeixla menor recuperació elàstica de totes les fibres. El raió *HWM, en canvi, és molt més fort i durador. Les cures recomanades per al raió normal es basen en el seu rentat en sec. El raió *HWM pot rentar-se a màquina.

ESTRUCTURA FÍSICA DEL RAIÓ





El raió normal posseeix línies longitudinals trucades estries i una secció creuada de forma *indentada circular. Les seccions creuadesdel *HWM i del raió "*cupra" són rodones. El raió *filamentoso té de 80 a 980 filaments per fil. Les fibres de raió són, per naturalesa, molt brillants, però l'addició de pigments mats redueix la seva lluentor natural.

MÉTODE DE PRODUCCIÓ


El raió normal (o viscosa) és la forma més produïda de raió. Aquest mètode de producció de raió ha estat emprat des de principis dels 90 i té lacapacitat de produir tant filaments com a fibres entreteixides.

La cel·lulosa es tracta amb un *álcali i disulfur de carboni per formar viscosa.

El procés és com segueix:
1. CEL·LULOSA: La producció comença amb cel·lulosa processada
2. IMMERSIÓ: La cel·lulosa és dissolta en insulsa càustica
3. PREMSATGE: La solució és premsada per corrons per eliminar l'excés de líquid
4. PASTA BLANCA: Lesfulles premsades són esbocinades o *trituradas per produir el que es coneix com a "pasta blanca"
5. ENVELLIMENT: S'aconsegueix exposant la "pasta blanca" a l'acció de l'oxigen
6. *XANTACIÓN: La "pasta blanca" envellida és barrejada amb disulfur de carboni (*CS2) en un procés conegut com *xantación
7. PASTA GROGA: La *xantación modifica la composició de la mescla de cel·lulosa resultat un producteanomenat "pasta groga"
8. VISCOSA: La "pasta groga" és dissolta en una solució càustica per formar viscosa
9. MADURACIÓ: La viscosa es deixa reposar durant un temps, deixant que maduri
10. FILTRAT: Després de la maduració, la viscosa és filtrada per eliminar qualsevol partícula no dissolta
11. *DEGASIFICACIÓN: Qualsevol bombolla d'aire és eliminada de la viscosa per pressió
12. EXTRUSIÓ: Lasolució de viscosa és *extruida a través d'una matriu amb forats molt petits
13. BANY ÀCID: Una vegada que la viscosa surt de la matriu roman submergida en solució àcida d'àcid sulfúric, sulfat de sodi i, en general, els ions de *Zn+2. El bany d'àcid converteix les funcions *xantato en grups d'àcid *xántico inestable, que espontàniament perden *CS2 i regenerar els hidroxils lliures de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Llíada y La Odisea
  • llíada, cólera de aquiles
  • Analisis del canto 22, la lliada
  • la lliada homero
  • Rodrigo Llio
  • distension LLI
  • Tarea Llia 2 1
  • Hermanos Frank Y Llian Gilbrenth

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS