El marxisme i l'anarquisme

Páginas: 2 (401 palabras) Publicado: 24 de mayo de 2013
El marxisme i l'anarquisme


En la nova societat industrial una sèrie de pensadors van denunciar les desigualtats creades pel sistema capitalista i van proposar nous models d’organització social,el marxisme i l’anarquisme.

Marxisme

A mitjan del segle XIX Karl Marx i Federich Engels van denunciar l’explotació de la classe treballadora i van defensar la necessitat d’una revolució obrera.Estaven en contra del capitalisme, i el criticaven.
Creien que s’havia de crear un estat obrer que socialitzes la propietat. La fi de la propietat privada causaria la desaparició de les classessocials, així s’arribaria a una societat comunista, és a dir, una societat sense classes.
El marxisme va proposar la creació de partits obrers socialistes, amb l’objectiu de fer una revolucióproletària, però també defensava la seva intervenció en la vida política a traves de la participació en les eleccions i l’entrada als parlaments.
Així l’any 187 Pablo Iglesias va fundar a Madrid el PSOE(Partit Socialista Obrer Espanyol), uns anys més tard el 1888 en PSOE impulsà la fundació a Barcelona de la UGT (unió General de Treballadors), sindicat vinculat al partit socialista. Les zones onaquestes dos organitzacions marxistes tenien més força va ser a Astúries, Madrid i Biscaia, a Catalunya en canvi era escassa.

Anarquisme
L'anarquisme és un conjunt d'idees filosòfiques i polítiques quetenen en comú el rebuig de l'estat i qualsevol forma d'autoritat o jerarquia que limiti la llibertat total de l'individu.
Consideren que la societat estaria més ben organitzada sense aquestesinstitucions que actuen des d'una posició superior.
Va ser la ideologia obrera que va tenir més influència entre els treballadors catalans.
Bakunin, junt amb altres pensadors com Proudhor i Kroptkin, vaser un dels impulsadors de l’anarquisme.
Defensava bàsicament tres principis.
L’exaltació de la llibertat individual i de la solidaritat social.
La crítica a la propietat privada i la defensa...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • 6 ESCUELAS SOCIOLÃ GICAS Surgimiento Del Marxismo I
  • ACITIVIDADES HISTORIA ANARQUISME I MARXISME
  • Marxismo
  • Marxismo
  • Marxismo
  • marxismo
  • el marxismo
  • Marxismos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS