El meu lloc - sally morgan

Páginas: 16 (3985 palabras) Publicado: 1 de mayo de 2011
DESCRIPCIÓ

Introducció

Breu resum
La Sally és una nena petita i malaltissa, que viu en una família desestructurada amb un pare alcohòlic i malalt, una mare (Gladys) que treballa tot el dia per tirar endavant la casa i els fills, i una àvia (Daisy) un pèl excèntrica. Després de la mort del pare, la situació familiar de la Sally s’estabilitza, i casa seva es converteix en un món a part, moltdiferent del que va coneixent a mida que es relaciona amb els seus companys de classe.
La Sally va creixent, i de mica en mica descobreix que casa seva és diferent de les altres cases, que els costums i les pràctiques de la seva àvia són peculiars, i que alguns companys de classe la tracten diferent per alguna raó que ella no acaba d’entendre. Ella, però, viu en el seu món, i no li donaimportància, fins que un dia descobreix que ella i la seva família són aborígens australians. Al principi, no entén perquè la seva mare i la seva àvia li han estat amagant durant tota la seva vida la seva condició d’aborigen, i per això, un vegada és a la universitat, decideix escriure un llibre amb la història de la seva família, una història d’aborígens. Tant la seva àvia com la seva mare, que hanviscut l’època en la qual els aborígens no tenien cap dret ni ningú que els defensés de l’home blanc, no volen parlar.
Ella en canvi, no es rendeix, i continua tossuda a insistir i buscar els seus orígens. L’Arthur, el germà de la seva àvia, l’ajuda molt. Ell se sent profundament orgullós de la seva condició d’aborigen, i és el primer en explicar-li la seva història. A partir d’aquí, la Sallyaconsegueix un primer punt de suport que l’ajudarà a convèncer la seva mare, i finalment la seva àvia. El resultat de tot això és la novel•la que tenim entre les mans.

Objectiu de l’autora
L’objectiu de la Sally Morgan és de donar a conèixer el fet aborigen de la manera més directa que li és possible: explicant la història de la seva pròpia família. En el llibre, ella fa palesa la seva diferència, ides del primer moment, dona a entendre com li agrada ser diferent a la resta. L’autora vol que els aborígens tornin a sentir-se orgullosos de les seves arrels, costums, i color de pell. Aquest orgull va ser aixafat pels blancs, negant-los qualsevol dret, convertint-los pràcticament en esclaus i humiliant-los diàriament. Els aborígens han perdut la dignitat, els hi ha estat arrencada. La Sally voldonar als seus una eina per veure que tenen molt a dir, molt per explicar, i moltes coses per canviar, si volen. Un altre objectiu és el de fer adonar a la població blanca del racisme que pateix la població negra d’Austràlia, descobrint tots els tabús que l’envolten i parlant clar, amb l’exemple que li és més proper: el seu.

Contextualització

Context geogràfic
Tota la història esdesenvolupa a Austràlia Occidental, la majoria a Perth, ciutat on viu la Sally durant tota la seva infantesa, adolescència i edat adulta. No obstant això, els orígens es troben més al nord, on van néixer i créixer l’Arthur i la Daisy. Un punt important a marcar en el mapa és Marble Bar, on es troba la hisenda de Corunna Downs. Està al nord d’Austràlia Occidental. La Gladys, però, va néixer a la hisendaIvanhoe, que era a Claremont, a la riba del riu Swan. També apareixen altres poblacions, com Cottesloe, que és on viuen la Daisy i la Gladys una temporada; Parkerville, que és on la Galdys passa la seva infantesa; o Fremantle, que és on envien a l’Arthur. Les tres són molt a prop de Perth.
En aquest mapa hi ha indicades els punts més importants on es desenvolupa la història:


Context històricLa història es desenvolupa tot al llarg del segle XX, des dels primers anys fins a la dècada dels vuitanta. Comença als anys cinquanta, la infantesa de la Sally, però un cop comença a explicar les històries de l’Arthur, la Gladys i la Daisy, torna a principis de segle, tot fent un recorregut per la primera meitat de segle. Apareixen tota mena d’esdeveniments importants, com les dues Guerres...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Sally Morgan
  • Mi lugar, sally morgan (en catalán): breve resumen, contextualización histórica y geográfica...
  • sally
  • la morgue
  • Morgan
  • morgan
  • Morgan
  • Morgan

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS