EL MISANTROP

Páginas: 9 (2167 palabras) Publicado: 27 de mayo de 2015
 EL MISANTROP
L’AUTOR
Jean-Baptiste Poquelin, conegut amb el pseudònim de Molière, va néixer el 1622 a París, França.
Amb 21 anys, Jean-Baptiste, va decidir que volia ser actor i amb una altre família, els Béjart, formà la companyia l’Il·lustre Teatre de París. A partir d’aquell moment es va fer dir Molière.
L’Il·lustre Teatre va estrenar algunes tragèdies senseèxit, Molière va ser empresonat per deutes. En sortir de la presó, l’Il·lustre Teatre va marxar de París i provar sort en altres províncies.
Del 1645 al 1658, Molière i els seus van actuar davant de governadors i personatges molt influents de la societat francesa, sobretot del Llenguadoc.
La companyia va tornar a París, l’any 1658 Molière va actuar davant de Lluís XIV al palau del Louvre.
Molière vacomençar a escriure obres de teatre de gran renom com “les melindroses ridícules” i “els empipadors”, i la seva companyia es va especialitzar en comèdies escrites per ell.
Lluís XIV, gran seguidor de les seves obres i la seva companyia, l’anomenà “companyia del rei” l’any 1665.
Els triomfs de la companyia i el bon tracte del rei van fer néixer l’enveja en altres companyies de teatre, que van fercórrer rumors sobre Molière i a exercir fortes crítiques contra ell i les seves creacions.
Un altre motiu de crítica va ser el rumor amb motiu del seu casament amb Armande Béjart, 20 anys més jove que ell, deien que era filla seva i de Madeleine Béjart.
Al 1665 Molière va caure malalt d’una pneumònia de la qual no es va recuperar.
Tot i així van arribar dos èxits, “Don Joan” i “el Misantrop”,aquesta última no va agradar al públic de l’època, que la va trobar massa crítica envers la societat. Avui en dia és una de les obres de Molière més valorades, ja que hi apareix la construcció de grans personatges, que no deixen indiferent i que perduren al llarg del temps.
També són conegudes les comèdies-ballet de Molière, com “El gentilhome”, on es combina música i ball amb la comèdia satírica, il’escena de la comèdia turca.
La tuberculosi li va servir d’inspiració per la seva última obra “El malalt imaginari”.
Va morir mentre actuava el 17 de febrer de 1673.
L’arquebisbe de París va negar-li la sepultura, però finalment va ser enterrat a la capella de Sant Josep de París.
CONTEXT HISTÒRIC
-Lluís XIV i Versalles-
Molière i la seva obra s’expliquen en el context històric del movimenthumanista de la Il·lustració, França s.XVII.
Lluís XIV també era anomenat Rei Sol, la seva època era també l’edat d’or de la literatura francesa, i de l’arquitectura i la filosofia. Juntament amb Molière, Racine (teatre), Réné Descartes (filòsof) i Blaise Pascal són alguns del grans artistes i pensadors del segle de Lluís XIV.
Lluís XIV va començar l’edificació del palau de Versalles, era la imatge dela glòria, el poder i la majestuositat del Rei Sol.
En aquells temps, es demanava a nobles i cortesans de regir-se per l’educació i l’elegància exterior, un món d’aparences.
GÈNERES TEATRALS I MOLIÈRE
Per l’estil còmic Molière va utilitzar sempre un subgènere de la comèdia, la farsa o sàtira. La farsa es una composició teatral curta i de temàtica còmica. Farsa volia dir “olla podrida” i fareferència a que sovint en aquests textos s’exposaven comportaments no gaire adequats de la societat per tal de corregir-los.
Molière va actualitzar la Commedia dell’arte. La seva característica principal és que no hi havia text escrit, només un esquema que marcava els grans trets de la trama i recordava els efectes còmics que l’actor havia d’executar. Es tractava d’una acció improvisada d’actors quecombinaven mímica, ballet, música i acrobàcies.
Els personatges fixos tenien una màscara i un vestit propis a través dels quals se’ls identificava.
La Commedia dell’arte va incorporar el fet de que els papers femenins fossin interpretats per dones.
Molière fa servir els recursos de la Commedia dell’arte per remarcar el toc còmic de les seves frases, però no és només comicitat, i el text és molt...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Misàntrop
  • el misantropo
  • EL MISANTROPO
  • "El Misántropo" de Menandro
  • Frases Misantropas
  • El misántropo (molière)
  • misantropo
  • El Misantropo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS