El MITE DEL CARRO ALAT

Páginas: 3 (559 palabras) Publicado: 8 de noviembre de 2015
El MITE DEL CARRO ALAT, apareix en el diàleg de maduresa Fedre
El mite compara l’ànima humana a un carro alat o «força en la qual van naturalment units un auriga i una parella de cavalls alats»L'auriga condueix un carro tirat per una parella de cavalls un dels quals és blanc, bell i bo; l'altre, negre, lleig i dolent. El cavall blanc simbolitza les tendències positives de l'home, les passionsnobles com el coratge o valor, la ira, l'esperança; s'acostuma a anomenar part irascible de l’ànima i està localitzada en el pit. El cavall negre simbolitza les tendències negatives de l'home, elsdesitjos més baixos, l'instint de conservació, la sexualitat; s'acostuma a anomenar part concupiscible de l'home i està localitzada en el ventre. L'auriga simbolitza la capacitat intel.lectual de l'home opensament, s'acostuma a anomenar part racional i esta localitzada en el cap.
L'ànima, simbolitzada en el carro alat, viu i es mou en el món de les idees; aquest és el seu lloc i casa seva. Sil'auriga controla la parella de cavalls, li serà possible, gràcies al poder propi de les ales, d'enlairar-se ben amunt i gaudir de la contemplació de les idees. Ara bé, si, altrament, els cavalls se lirevolten i no sap enlairar-los, ho tindrà tan difícil per contemplar les idees com inepte sigui en la conducció.
De vegades, una manca de domini de la parella de cavalls fa perdre l'equilibri i l'ànima,perdent també les ales, cau al món de les coses. Allà, «s'agafa a alguna cosa salida, on s'estableix, i pren un cos terrestre» (246a). Aquesta ànima caiguda, sense ales i empresonada en un costerrestre, es troba estranya i fora del seu element. El seu anhel más gran és retornar al seu món original.
El retorn de l'ànima al seu món natural requereix de fer renéixer les ales. Només aquestes ales lipermetran d'enlairar-se novament. Però, què fa renéixer les ales? Tal com veurem más endavant, l'amor hi té un paper fonamental, ja que no és cap altra cosa que anhel i desig d'allò que no tenim, però...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mite dels metalls i el carro alat
  • Mite del carro alat i vocabulari plato
  • Plató Mite Del Carro Alat
  • El Mito Del Carro Alado De Platon
  • Platon Y El Mito Del Carro Alado
  • mito del carro alado
  • el mito del carro a lado
  • el mito del carro alado

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS