el modernisme

Páginas: 2 (341 palabras) Publicado: 23 de marzo de 2014
El modernisme
El modernisme és el moviment literari artístic que es desenvolupar entre 1902 i 1911 i que pretengué modernitzar i europeïtzar la cultura catalana, superant l’orientació arcaïtzantde la Renaixença. Van haver-hi dues tendències:
·L’esteticisme, que engloba les obres dels autors partidaris del caràcter sublim de l’art i d’un estil ple de símbols decadents.
·El regeneracionisme,que reflecteix la preocupació de l’ individu i, sobretot de l’artista, en una societat burgesa que és vista com a frívola i superficial i que cal transformar.
La poesia
La poesia modernistarepresenta una evolució. Es pretén renovar la versificació i la temàtica, es tradueixen els grans poetes europeus contemporanis i també els clàssics, etc.
El poeta modernista més destacat és Joan Maragall(1860-1911). La seva producció literària és extensa i inclou articles periodístics assaigs, traduccions, etc. Aquest gènere li serví per expressar els seus sentiments més íntims sobre la vida i lacondició humana, la història i la actualitat de Catalunya, etc.
La narrativa
El conte i la novel·la és un moment d’auge. Els narradors consoliden una prosa literària plena de recursos poètics ilingüístics en general, amb un llenguatge que combina la vivesa de les expressions populars, amb fórmules molt més elaborades.
L’autora més coneguda va ser Caterina Albert i Paradís (1869-1966), coneguda ambel sobrenom Víctor català amb la seva obra més coneguda, que és la novel·la Solitud, en la qual Mila, la protagonista, lluita contra les forces d’un món hostil, simbolitzat per l’alta muntanya i,sobretot, per la brutalitat masculina.
El teatre
Va viure un procés de modernització que té diferents aspectes: traducció de les obres clàssiques universals, traducció de les obres dels autors europeusmés significatius del moment, creació de l’Escola Catalana d’Art Dramàtic, etc.
Un autor destacat va ser Santiago Rusiñol (1861-1931) que va fer L’auca del senyor,on en el si d’una família...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Modernisme
  • Modernisme
  • el modernisme
  • El Modernisme
  • modernisme
  • Modernisme
  • modernisme
  • El Modernisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS