EL MODERNISME

Páginas: 2 (314 palabras) Publicado: 9 de abril de 2015
2. EL MODERNISME
El Modernisme és un moviment cultural que es produeix a Europa a finals del segle XIX i principis del XX. Aquest moviment cultural es basa en la recerca de noves formes iexpressions. Afecta a totes les manifestacions de l’art i el pensament, però és en l’arquitectura i les arts plàstiques on el podem observar plenament.
A Catalunya el Modernisme té unes dimensions i unapersonalitat especial, que fa que puguem trobar manifestacions per tot arreu de la geografia catalana i en edificacions de molts tipus (fàbriques, cooperatives agrícoles, ateneus, mercats i habitatges). Elmoment del Modernisme és idoni, perquè sorgeix quan es produeix un creixement econòmic i de reafirmació nacional.
Pel que fa l’agricultura s’orienta cap a l’explotació de vi i fruits secs. La indústriaen general, i el tèxtil en particular viu un moment expansionista, també els comerç i les finances en general gaudeixen de màxima esplendor a les grans ciutats del país, en especial Barcelona.
L’any1881 va sorgir una revista anomenada l’Avens, aquesta revista va ser fundada per Jaume Massó. El propòsit de Jaume Massó era desenvolupar les idees radicals defensades per el diari català de ValentíAlmirall. Aquesta revista representava l’esperit modernista, innovador i catalanista, tot desentenent-se de l’antic català medieval i arcaïtzant. Es va publicar cada quinze dies, un cops al mes otrimestralment.
Amb aquest nou moviment també van sorgir les Festes Modernistes de Sitges. Era un conjunt de cinc actes culturals promoguts per Santiago Rusiñol i celebrats a sitges des del 1892 fins el1899. Aquestes festes van ser la manifestació més important modernista, estàticament, pública i col·lectiva. Tot convertint Sitges en la Meca del Modernisme.
Els principals autors i artistes modernistescatalans van ser Antoni Gaudí, Joan Maragall, Víctor Català, Santiago Rusiñol, Prudenci Bertrana, Jaume Brossa, Raimon Casellas, Miquel Llor, Apel·les Mestres, Narcís Oller, Joan Puig i Ferreter i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Modernisme
  • Modernisme
  • el modernisme
  • El Modernisme
  • modernisme
  • Modernisme
  • modernisme
  • El Modernisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS