El Mon Grec

Páginas: 8 (1860 palabras) Publicado: 29 de octubre de 2012
1. El món grec
* La civilització grega va sorgir a l'extrem oriental de mar Mediterrani, concretament al sud de la península dels Balcans. Els antics grecs es van estendre també per les illes dels mars Egeu i Jònic, per les costes de l'Àsia Menor (a l'actual Turquia) i pel Mediterrani occidental. Els grecs anomenaven aquest espai l'Hèl·lade, que en la seva llengua significa «el territori delsgrecs».
 La història de Grècia va estar influïda pel medi físic del territori que habitaven. De fet, la península Balcànica està dividida en petites valls aïllades entre si per muntanyes. Per això, l'antiga Grècia mai no va constituir un estat unificat, sinó que cada vall i cada illa formava un estat independent. No obstant això, aquests petits estats pertanyien a una mateixa civilització,perquè tots parlaven la mateixa llengua, el grec, i adoraven els mateixos déus.

Les terres gregues eren poc productives, i l'agricultura i la ramaderia estaven poc desenvolupades. Per això, els grecs van buscar en el mar Mediterrani la font de subsistència. El mar els servia per obtenir part del seu aliment i era una via molt important per a la navegació i el comerç.

La història de l'antiga Grèciaes divideix en tres grans períodes: l'època arcaica, entre els segles IX i VI aC; l'època clàssica, durant el segle V aC i la primera meitat del segle IV aC, i l'èpocahel·lenística, des de mitjan segle IV fins al segle I aC
2. L’època arcaica: les polis i la seva expansió
* En l'època arcaica els grecs es van anar agrupant en polis. Les polis eren ciutats que tenien un govern, una manera deviure, unes lleis i un exèrcit propis. Per això es diu que les polis erenciutats-estat. Atenes, Esparta, Corint i Tebes van ser algunes de les polis més importants. 
Inicialment, les polis estaven governades per caps locals, però a poc a poc el poder va passar a mans dels més rics, que formaven una minoria privilegiada. Els rics s'anomenaven a si mateixosaristoi, que significa «els millors», d'onprové la paraula aristocràcia. La ciutat d'Esparta va ser el millor exemple de polis governada per l'aristocràcia.
Més endavant, algunes polis van organitzar noves formes de govern, entre les quals destaca lademocràcia. Els ciutadans es reunien periòdicament en assemblees per prendre decisions i escollir els càrrecs públics. A mesura que aquestes assemblees van guanyar importància, van aparèixerelsconsells, que preparaven els afers que calia tractar a les assemblees. Atenes és el millor exemple de polis amb govern democràtic.
* L’expansió grega
Entre els segles VIII i VI aC a Grècia es va produir una època de crisi. La població va créixer molt, però el sòl era poc fèrtil i no donava prou aliments per a tothom. A més, les terres estaven repartides de manera desigual i una petitaminoria de propietaris rics en posseïa la majoria, mentre que hi havia un gran nombre de pagesos pobres. La fam es va estendre arreu.

Molts camperols van abandonar el seu país buscant noves terres per conrear. Aquests emigrants van fundar nombroses colònies per tot el Mediterrani.
L'expansió es va desenvolupar en dues onades diferents:
* Una cap a l'oest entre els anys 750 i 650 aC. Es vanassentar a les illes i les costes del mar Jònic, Sicília, el sud d'Itàlia i França, Líbia i el nord-oest de la península Ibèrica.
* Una altra cap a l'est, després de l'any 650 aC. Van fundar colònies a les costes del mar Negre.
Les colònies es creaven en llocs propers a la costa per facilitar el transport i el comerç. També buscaven zones amb un turó des del qual es pogués defensar laciutat, i amb aigua i terrenys fèrtils. Les colònies mantenien els déus, els costums i l'organització de les polis de les quals provenia la població. Però eren comunitats independents.
Les colonitzacions van tenir efectes molt importants. D'una banda, els grecs van entrar en contacte amb altres pobles, com ara els fenicis, els etruscos i els egipcis. De l'altra, les colonitzacions van servir...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El greco
  • El Greco
  • El Greco
  • El Greco
  • greco
  • El Greco
  • Grecos
  • El Greco

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS