El Monorail

Páginas: 5 (1034 palabras) Publicado: 14 de marzo de 2013
noraio
Monorail
Un monorail és un sistema de transport on els vagons estan suspesos o es desplacen sobre una estructura d'un sol rail per a transportar mercaderies o persones.

Antecedents

Els esforços per crear ferrocarrils no convencionals van començar a finals del segle XIX, amb l'objecte d'assolir major eficiència, major velocitat o menor cost. Es van dur a terme diversos intents pera crear un sistema en el qual una roda d'acer de doble brida operés sobre un únic rail semblant al convencional. El Wuppertaler Schwebebahn és l'únic monorail d'aquest tipus conservat. Els monoraïls han sofert i s'han beneficiat de la seva novetat i concepte de modernitat.

Quan The Walt Disney Company va instal·lar un monorail al seu parc temàtic Disneyland el 1959, va descobrir al seu grannombre de visitants una forma de transport en un entorn creïble encara que petit. Al mateix temps, no obstant això, els monorails instal·lats a Disneyland i altres instal·lacions d'oci han fet que es tendeixi a identificar-los més amb l'entreteniment que com mitjà de transport pràctic. La premsa popular nord-americana de mitjans del segle XX presentava sovint al monorail com un «transport delfutur», juntament amb imatges de «motxilles-coet» personals i viatges espacials de masses, creant interès però també confusió sobre si es tractava de modes passatgeres o idees factibles.

Tipus i aspectes tècnics

[pic]
[pic]
Schwebebahn Wuppertal, el primer monorail suspès del món
Els monorails moderns depenen d'una gran biga sòlida com superfície de trànsit dels vehicles. Hi ha diversosdissenys competidors dividits en dues classes generals: monorails sobre biga i suspesos. El tipus més comú de monorail usat actualment és sobre biga,on el tren funciona sobre una biga de formigó armat de l'ordre de 0,5 a 1 m d'ample. Un vagó amb pneumàtics de cautxú es dóna suport sobre la biga i els seus laterals per a assolir tracció i estabilitat. Aquest tipus de monorail va ser popularitzat per lacompanyia alemanya ALWEG.

Hi ha també un tipus de monorail suspès desenvolupat per la companyia francesa SAFEGE en el qual els vagons del tren estan suspesos sota el sistema de rodes. En aquest disseny les rodes es mouen dins de la biga.


Propulsió

Gairebé tots els monorails moderns estan propulsats per motors elèctrics alimentats per tercers riels duals, cables de contacte o canalselectrificats subjectes o tancats en les seves bigues de guia.


Levitació magnètica

[pic]
[pic]
Maglev Transrapid
Els trens de levitació magnètica (maglevs), com el Transrapid alemany, van ser construïts com monorails sobre biga, degut al fet que aquest disseny proporciona una alta estabilitat i permet una deceleració ràpida des de velocitats elevades. Quan funcionen a tota velocitat, elstrens de levitació magnètica suren sobre el rail, sense entrar en contacte físic amb ell. Aquests trens són els monorails més ràpids, superant els 500 km/h.

Suspensió electromagnètica. EMS (ElectroMagnetic System

La levitació es produeix per atracció entre les bobines col·locades en el vehicle i la via. Quan es posen en marxa els potents electroimants situats en el vehicle s'indueixen unscorrents pel rail ferromagnètic i es genera una gran força d'atracció, i ja que el rail no posseeix mobilitat, són els electroimants del tren els que es mouen en direcció al rail aixecant el tren per complet. Uns sensors incorporats al tren, s'encarreguen de regular el corrent que circula per les bobines. Com a resultat de l'atracció, el tren circularà aproximadament a un centímetre de distànciadel carril guia.

El principal avantatge de les suspensions EMS és que s'usen bobines convencionals en comptes de superconductors que exigeix la suspensió EDS. Per tant, no són necessaris cars sistemes de refrigeració.

Però els trens de suspensió EMS sofreixen certes limitacions, la principal és la seva inestabilitat. Quan la distància entre la guia i els electroimants disminueix, la força...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS