El Moviment Obrer

Páginas: 11 (2601 palabras) Publicado: 28 de diciembre de 2012
Tema 5: EL MOVIMENT OBRER

1. Introducció

El moviment obrer neix com a conseqüència de la revolució industrial a Espanya. El proletari Industrial es cada vegada més important.
Implica jornades de treball (12 a 16 hores) molt llargues i explotació de la mà d’obra, no tenien assegurança mèdica i no hi habia higiene ni seguretat laboral.

Mitjes forçes: Eren considerats els nens i les donestreballadores ( cobraben el 30 % del que treballaben els homes)

Els salaris eren molt baixos, on eren Essencials per a l’alimentació i l’habitatge. Vivien en suburbis ( amb molt mala qualitat).
L’esperança de vida entre els treballadors era mínima ( només 25 anys) on per a la burguesía eren uns 20 anys més.

2. Les primeres organitzacions obreres. La lluita pel dret d’associació.

Una deles principals lluites va ser la lluita d’associació. Volien formar sindicats que lluitaben per la mitra jornada i l’aument de salaris.

2.1 El ludisme

El moviment ludita va neixer Anglaterra al S. XVIII per les raons de l’incorporament de les màquines en les fàbriques i es necesitaba menys mà d’obra on els artesans tanquen els comerços per les sustitucions maquinàries, on provoquen l’atur. Onels ludites pensen que el millor es cremar totes les màquines de les fabriques. Cap al 1810 es dóna a Anglaterra y al 1821 a Espanya el crematori de maquines de cosir i filar.
Al 1827 i 1837 va haver un enfrontament entre obrers i patrons pels salaris.
Al 1835 s’incendia la fàbrica “BONAPLATA” de BCN, on va ser executat Pardinyas con autor de l’incendi.
Al 1854 hi ha comisions de treballadrosque boicotegen les màquines de filar ( SEFACTINES) on va donar lloc a moltes revoltes que van ser reprimides.

2.2 L’associacinisme mutualista i el moviment obrer capitalista.

¿Què és l’associanisme mutualista?

Es quan els treballadors s’associen per fer una reivindicació dels seus salaris. Ons tots posaben una mica de diners en comú per si algún treballador de l’associació es posabamalalt o es quedava en l’atur.

A 1838 els obrers van demanar l’autorització de l’associació però no li van concedre, on els patrons si que podian tenir aquest dret.
Al 1839 hi ha un govern progresista on autoritza les associacions ( les legalitzen pero no fan que siguien un sindicat.)

On va donar lloc a que les associacions cap a dintre siguin sindicalistes i cap en fora siguin mutualistes.
Alpoc temps es prohibiesen les associacions mutualistes on al 1843 desapareixen.

El moviment obrer té relació amb els republicans se solapen les reivinidicacions dels republicans amb els obrers.

A partir de l’any 1850 Josep Anselm Clavé va organitzar les “ corts de claves” que va servir com una associació mutualista.
Al 1854 va haver una vaga de selfactines que va donar lloc a una vagageneral que va provocar moltes lluites i morts on les autoritats van prohibir les sefactines i va prometre la sindicalització de sindicats obrers, PERO NO HO VA FER.

Els obrers recolzaven els cops d’estats. El problema de les sefactines continuaba I va provocar la primera vaga general al 1855. On es va crear les unions de clases. Al 1855 comença amb mes de 3000 afiliats amb la vaga general onCatalunya va forçar un ordre dissolent les associacions obreres militars generals on es declara la LLEI MACIAL ( ESTAT DE GUERRES). La vaga general va durar del 2 a 11 de juliol on el seu lema era ASOCIACIÓN O MUERTE! On es demanaba els dret d’associació, aument de salari, disminució de jornada. La burguesía s’espanta i aboleix la llei de unió de clases i com a consecuencia escalta una altra vaga generalamb la unió de mil obrers. A BCN es va aplicar grans sancions ( deportació, castigs corporals)

DE 1856 A 1858 Nova etapa moderada.
A 1857 es prohibiesen totes les societats obreres on els obrers van continuar de forma clandestina

El moviment obrer camperol

Es va centrar Andalucía ( + jornalers + pobresa) en el camp andalús hi ha gent pobre i analfabeta on hi ha una tendència entre els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • el moviment obrer
  • moviment obrer
  • Moviment obrer
  • El moviment obrer
  • El Moviment Obrer Espanyol
  • Moviment Obrer A Catalunya
  • Evolució moviment obrer
  • El naixement del moviment obrer

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS