EL NAIXEMENT DE LA FILOSOFIA A GRÈCIA

Páginas: 14 (3345 palabras) Publicado: 2 de febrero de 2015
FILOSOFIA TEMA 1: EL NAIXEMENT DE LA FILOSOFIA A GRÈCIA

1.1 Marc històric i cultural

La predicció de l'eclipsi solar de l'any 585 aC és el punt de partida del discurs racional( ciència i filosofia). És el pas del mite a la raó. Perquè intenta entendre els fenòmens naturals usant la raó. A Grècia del segle VI aC succeïxen uns factors que permeten entendre el naixement del discurs racional(lógos).
Geografia de la península grega i les ciutats-estat
La península grega és muntanyosa. Això fa que la població es trobi aïllada, de la pólis o ciutats-estat que fa que tinguin un sistema de govern propi. Això dificulta l'aparició d'un poder despòtic únic sobre tota Grècia. Els grecs compartien una mateixa llengua i cultura, a més tenien a 90km el mar que permetia la navegació i el comerç.Navegació i comerç
El contacte amb les altres cultures afavoreix la crítica de les concepcions mítiques i del poder. Neix un mercat monetari. Els mercaders impulsen tiranies més favorables als seus impostos ja que estaven encara exclosos del poder polític. En la pólis marinera i mercantil no n'hi ha prou amb el mite i cal una legislació sobre el comerç, es impostos, la propietat, etc.
Lasocietat i les colonitzacions
La societat grega anterior al naixement de la filosofia era aristocràtica, els ideals morals eren tradicionals i la noblesa era hereva dels heroics grecs i representava virtut. El poble no tenia cap paper especial.
L'increment demogràfic i les limitacions a l'agricultura obliguen a una part de la població a emigrar. Les colonitzacions ajuden a l'intercanvi d'idees i lallibertat de pensament afavorí el discurs racional.
La religiositat grega
Les divinitats només tenien més força i poders que els humans i són immortals. No tenien llibre sagrat. La semblança del comportament dels déus amb els humans va afavorir el discurs racional. El poeta Hesíode reforça aquesta semblança (antropomorfisme) i això afavorí que els temes mítics evolucionessin i s'obrissinsignificats allunyats de contingut religiós.
L'art a Grècia
A la formació de l'humanisme grec també contribueix l'art (estudi de proporcions del cos humà), la literatura (sentiments al teatre) i l'educació física ( jocs olímpics que donen valor al cos humà). La Ilíada i l'Odissea de Homer, teatre i els festivals religiosos que presenten un ésser humà protagonista de la seva pròpia vida, amb caràcter ivirtut.
Del mite al lógos, l'inici d'una nova mentalitat
Les cultures egípcia o babilònica tenia una visió mítica del món controlada per savis-sacerdots que justificava el poder despòtic (poder que mou exèrcits) i que tenia accés al saber. Aquests avenços arribaren a les colònies gregues i s'integraren al discurs racional que impregnà tot.
La mentalitat grega en una nova societat oberta a lesiniciatives comercials i polítiques dels mercaders i a les influències de les civilitzacions més antigues. El lógos vol explicar la phýsis, es centra en el món social, ètic i polític humà. El discurs racional l'inicien en Jònia i Magna Grècia. Aquest enfocament racional previu en el discurs científic de la modernitat.



1.2 Phýsis i arkhé en els jònics

Jònia es colonitzada pels grecs alsegle VII aC. Milet, a la ciutat més important, arribaren mercaderies i coneixement d'arreu de la Mediterrània. Així neix la filosofia.
El discurs raciona estudia la naturalesa. Es fa la distinció intel·lectual entre ésser i aparença, entre allò que les coses són i allò que semblen. La raó busca l'arkhé, és a dir, el principi elemental de tot.
La noció de l'arkhé suposa el descobriment de laphýsis (naturalesa, origen de l'univers i el procés de generació de les coses). La phýsis es el cosmos. Això necessita l'existència d'un ordre comprensible per a la raó humana. Cosmos és ordre i s'oposa a desordre o caos.
Tales de Milet
Arkhé és l'aigua. Observa que on hi ha aigua hi ha vida. Veu que l'aigua es transforma en sòlid, líquid i vapor. Es una força de la naturalesa que es pot...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Filosofia En Grecia
  • La Filosofia En Grecia
  • Origen de la Filosofia en Grecia
  • Surgimiento De La Filosofía En Grecia
  • libro viaje a grecia filosofia
  • El origen de la filosofía en grecia
  • Grecia, cuna de la filosofía occidental
  • Grecia antigua (filosofia)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS