El noi del pijama de ratlles

Páginas: 5 (1135 palabras) Publicado: 19 de mayo de 2013
El noi del pijama de ratlles, John Boyne
Ed. Empúries




Premi Protagonista Jove 2007



SOLUCIONARI

1.- El narrador està en tercera persona. És un narrador omniscient.

2.- Capítol 1 a 4: plantejament: es coneixen els principals personatges de l’obra; Bruno, el protagonista, es troba sobtadament en un nou lloc de residència i es donen pistes sobre els personatges “estranys” quehi ha a l’altra banda de la tanca, tots ells vestits amb un pijama de ratlles i una gorra grisa.
Capítols 5 a 17: nus: Bruno és fa amic d’en Schmuel, un noi que viu a les barraques de l’altra banda de la tanca.
Capítols 18 a 20: desenllaç: Bruno vol ajudar en Schmuel a trobar el seu pare, així que un dia es cola al camp de concentració de la mà del seu amic. Allà hi trobarà la mort.3.- El nazisme, les relacions humanes en un context feixista, l’amistat.

4.- Fer uns ulls com unes taronges: quedar-se sorprès.
Tocar la fibra: incidir sobre allò que a una persona l’importa o l’emociona.
Fer molt goig: tenir bona presència, estar de bon veure.
Sortir-se amb la seva: fer allò que un vol fer malgrat possibles situacions adverses.
Posar la pell de gallina: tenir por oesgarrifances.

5.- Personatges principals: Bruno, Shmuel, el pare i la mare de Bruno, Gretel, Ralf-l’avi-, Nathalie -l’àvia-, el tinent Kotler.
Personatges secundaris: Pavel, Karl, Daniel i Martin -els tres amics de Bruno a Berlín-, Maria -la criada-, Lars -el majordom-, Herr Liszt, el Fúria, Eva -la companya del Fúria-.

6.- El tinent Kotler, jove oficial de l’exèrcit alemany, era un home debona planta, sempre amb l’uniforme impecable, les botes negres ben enllustrades i els cabells grocs de tan rossos, amb la clenxa a un costat i perfectament pentinats. Tenia el braços colrats pel sol i molt musculosos. Era un noi cregut i impertinent que s’autoconsiderava important pel sol fet de portar uniforme. Habitualment es posava tanta colònia que se’l podia sentir a venir d’un bon tros lluny.7.- Alguns adjectius emprats són: jovencell, marrec, homenet.

8.- Resposta oberta.

9.- Resposta oberta. L’acció de l’obra transcorre en l’època de l’ascens del nazisme. Fa un recorregut des de la ciutat de Berlín fins a un camp de concentració alemany.
Estem parlant, doncs, de la II Guerra Mundial, l’època en què Adolf Hitler, líder i ideòleg dels nazis, va perseguir i assassinarmilions de jueus, amb la intenció d’exterminar-los.


10.- (Reproduir mapa d’Europa amb la ubicació de les ciutats i els països referits).

11.- Els nazis eren racistes i no consideraven els jueus com a éssers humans.

12.- Resposta oberta.

13.- (Reproduir el dibuix de la pàgina 119 i 120 del llibre).
Símbol dels jueus: l’estrella de David. Encara que l’origen d’aquest símbol ésincert, es creu que era l’escut d’armes del rei Salomó. Actualment l’estrella de David sobre la bandera blava i blanca és el símbol de l’estat d’Israel.
Símbol dels nazis: la creu gammada. Possiblement simbolitzava la rotació diürna del Sol. A Alemanya, va ser adoptada com a símbol del partit nazi i, el 1933, en l'emblema del III Reich.

14.- L’avi Ralf està satisfet i orgullós de la carreramilitar del seu fill, el pare de Bruno, i , per tant, participa dels propòsits del règim nazi alemany. Li semblava que així ajudava la pàtria a reclamar l’honor perdut després de tots el greuges que havia patit.
L’àvia Nathalie, per contra, és absolutament crítica amb la ideologia i les pràctiques d’aquest règim polític. L’àvia pensava que el seu fill militar era un titella de fira, que es pensavaque només per anar disfressat amb aquell uniforme podia executar coses terribles. S’avergonyia de tenir un fill militar.

15.- Bàsicament queda ridiculitzat el Fúria, encara que, de retruc, per la seva actitud servil, queden també ridiculitzats el pare i la mare de Bruno.

“Si el Fúria us ignora, vosaltres tampoc no direu res, sinó que mirareu recte endavant i li mostrareu el respecte i la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Noi Del Pijama De Ratlles
  • El Noi Del Pijama A Ratlles. Resum.
  • El noi del pijama de ratlles
  • El noi del pijame de ratlles
  • El noi del pijama de ratlles
  • El noi del pijama de ratlles
  • EL NOI DEL PIJAMA DE RATLLES
  • El nen amb el pijama de ratlles

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS