El Noucentisme

Páginas: 2 (349 palabras) Publicado: 6 de abril de 2014
El Noucentisme
Característiques del Noucentisme
El Noucentisme, impulsat per Eugeni d’Ors, continuà i rectificà alhora els camins oberts pel Modernisme.
Els noucentistes van acceptar l’afanymodernista de renovació i normalització cultural, però en van rebutjar l’impuls de revolta ideològica. A més, es van beneficiar del suport d’unes institucions polítiques per a dur a terme el seu programacultural: Prat de la Riba va impulsar la normalització cultural i la codificació del català, que va portar a terme Popeu Fabra.
Fabra va publicar les Normes ortogràfiques, la Gramàtica catalana i elDiccionari general de la llengua catalana. La seua obra va suposar la creació d’una norma lingüística unificada, i les seues normes van ser acceptades pels escriptors valencians en les Normes deCastelló.
Eugeni d’Ors
Els plantejaments ideològics i estètics del Noucentisme van ser sintetitzats per Eugeni d’Ors a través de les seues gloses. Aquestes gloses es van recopilar en el Glosari.
Lesgloses d’Eugeni d’Ors exerciren una gran influència i ajudaren a consolidar i definir el programa noucentista.
D’Ors reivindicava que el seu temps havia de ser clàssic. En el terreny estrictamentliterari, es va traduir en una exigència de perfecció formal. És per això que el gènere literari que va merèixer més atenció per part dels noucentistes va ser la poesia.
Josep Carner
Josep Carner és undels poetes més grans de la nostra literatura contemporània i el representant més brillant de la poesia noucentista.
Els fruits saborosos es va convertir en l’emblema del classicisme noucentista. És unpoema de les edats de la vida i mostra de l’extraordinari domini de la llengua que va caracteritzar la producció poètica de Carner.
El cor quiet va representar un canvi en l’obra de l’autor: conreauna poesia atreta per l’angoixa de viure, que trenca els lligams amb l’optimisme i l’humor anteriors. Més tard, l’experiència de la Guerra Civil es va reflectir en el gran poema narratiu Nabí....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Noucentisme
  • noucentisme
  • Noucentisme
  • El Noucentisme
  • el noucentisme
  • noucentisme
  • El Noucentisme
  • Noucentisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS