El Partenó

Páginas: 2 (446 palabras) Publicado: 18 de enero de 2015
PARTENÓ
El Partenó és una obra arquitectònica de l’estil clàssic grec de l’Acròpoli d’Atenes i es va construir a la segona meitat del segle V a.C., moment en que la ciutat assolia la seva màximaesplendor després de la victòria contra els perses a les Guerres Mèdiques segles abans.
Els seus autors van ser Ictinos i Cal·lícrates, sota la supervisió de Fídies. Aquests dos arquitectes vantreballar durant la època esplendorosa de Pèricles, durant el segle V a.C.

El Partenó es un temple dedicat a la deesa Atena. Aquest temple està fet de marbre i fusta. Aquest s’aixeca mitjançant columnesd’estil dòric, vuit a cada façana frontal i disset a les laterals, és a dir, és dòric octàstil i perípter monòpter. La planta del Partenó es quadrada i consta de pronaos (pòrtic d’entrada), naos (salaprincipal on estava l’estatua del Déu) i opistòdom (sala del tresor), amb l’entrada a la part posterior.
Al damunt de les columnes s’aixeca l’entaulament, aquest presenta tres parts: l’arquitrau, elfris, decorat amb tríglifs i mètopes, i la cornisa, decorada amb petites escultures. Tambés es pot apreciar una part de la coberta de dos aiguavessos que s’aixecava damunt la cornisa.

Sobre el frontóes representava la vida de la deesa Atena. A les mètopes s’hi representaven les quatre batalles mitològiques. A l’interior de la naus s’hi guardava l’escultura a la deesa Atena.

El Partenó esconsidera una novetat jònica, tant en la tècnica per mesurar les proporcions utilitzant l’home com en la distribució interior entre naos i opistòdom.

Erectèon
L’ Erectèon és una obra arquitectònica del’estil clàssic grec de l’Acròpoli d’Atenes i es va construir a finals del segle V a.C., durant les Guerres del Peloponès.
Aquesta obra s’atribueix majoritàriament a Mnèsicles, autor també delsPropileus de l’Acròpoli.

L’Erectèon és un temple dedicat a Atena, Posidó, Cècrops i Erecteu. Està construït amb marbre. Es pot considerar aquesta obra com dos temples units perpendicularment. Al...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Partenó
  • Partenó
  • Parteno
  • El Partenó
  • El Partenó
  • partenó
  • Partenó
  • El Partenó

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS