el pendís

Páginas: 3 (597 palabras) Publicado: 21 de mayo de 2013















Laura Ribes
1Batx B



El Pendís. Clementina Arderiu

Biografia de l’autor
Clementina Arderiu i Voltas (Barcelona, 1889 - 1976) va ser una poetisas catalana.Filla d'una família d'argenters, n'aprengué l'ofici i estudià idiomes, música i piano. Gran aficionada a la lectura, publicà el seu primer poema el 1911. El 1916 edità Cançons i elegies, que recolliatextos escrits des de 1913, i es casà amb Carles Riba, que l'orientà en la seva vocació literària. Junts viatjaren per Itàlia, Alemanya, França i Grècia, prengueren una clara posició de compromís ambla República durant la guerra, cosa que els conduí a l'exili el 1939, i al seu retorn a Catalunya van exercir un paper central a la resistència cultural.
Publicà L'alta llibertat (1916-1920)i Poemes (1936), col·laborà en nombroses publicacions periòdiques, visionà textos de Rabindranath Tagore i participà en la vida sociocultural. Des de molt aviat, l'autora fou considerada un dels principalstalents poètics del moment, i també la millor poetessa del període i un model per a les escriptores més joves.
El 1938 guanyà el Premi Joaquim Folguera amb Sempre i ara, publicat el 1946 i ampliat enl'edició de 1952 de Poesies completes. Posteriorment aparegueren És a dir (1959), L'esperança encara (1969) i Obra poètica (1973), que recollia el conjunt d'una producció estretament lligada al'experiència vital i presidida per una poètica de ressons maragallians.
Moviment al que pertany
El noucentisme va ser un moviment literari i artístic català de principis del segle XX. Va començar el 1906 ambla creació de Solidaritat Catalana i va acabar amb el cop d'Estat de Miguel Primo de Rivera el 1923, bé que la seva petjada estètica perdurà fins la guerra civil i fins i tot desprésd'aquesta. Eugeni d'Ors va ser el primer que va fer aparèixer aquest nom en les seves Gloses.
Es tracta d'un moviment molt lligat a la política i liderat per la burgesia a diferència d'altres períodes marcats...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Pendís
  • el pendis
  • El pendis poema de clementina arderiu
  • El Pendís; Clementina Arderiu
  • Pendis

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS