El Per Què Del Naixement De L'Agricultura

Páginas: 7 (1739 palabras) Publicado: 16 de octubre de 2012
EL PER QUÈ DE L’AGRICULTURA I EL COM FINS ALS NOSTRES DIES

Primerament intentaré donar un ordre cronològic a l’aparició dels homínids i una petita descripció de les teories o pensaments de les persones reflectides en les lectures

L’aparició de l’ésser humà a la terra data de fa uns 2.500.000 anys.
El Paleolític seria l’etapa més llarga des de 2.5 milions d’anys fins als 10.000 a. C. Esdivideix aquest període en:
Paleolític Inferior
Paleolític Mitjà
Paleolític Superior
El Neolític és de fa uns 10.000

Quan es parla de Paleolític també se’l denomina la edat de la pedra tallada i el Paleolític, edat de la pedra polida. Entre les dues etapes hi ha una denominada Mesolític que fa referència a la època de la retirada dels gels Amb l’aparició dels metalls (Edat dels Metalls) esdóna per acabada la Prehistòria.

Sembla ja demostrat i acceptat que el bressol dels humans l’hem d’anar a buscar al continent africà. Tot i la poca acceptació que tenia aquesta tesis per part d’alguns investigador blancs s’ha pogut demostrar, sobretot amb la troballa coneguda com “el nen de Taung”, que tota proposta de l’aparició d’homínids que no sigui al continent africà és pura invenció.

Lahumanitat som on som per un procés evolutiu. L’origen mateix de la vida és per un procés evolutiu (Darwin). Sabem que podem denominar les diferent etapes de la Prehistòria amb noms que per si sols ja ens donen informació. Així doncs l’edat de pedra tallada (Paleolític) sabem que els éssers homínids utilitzaven la pedra com a eina, però a la denominació del Neolític com l’edat de la pedra polida,ja veiem que hi ha clarament una evolució: la pedra continua essent una eina però perfeccionada. Aquesta perfecció podria ser deguda a un procés d’aprenentatge: Si es poleix la pedra té una major i més bona utilitat

És en el context de l’aprenentatge que molts estudiosos justifiquen l’aparició de l’agricultura. Per què es domestiquen els animals i els vegetals? Què i com es fa possible aquestadomesticació? Som nosaltres, la nostra societat, els nostres creences, la nostra forma d’entendre l’univers i la vida mateixa, fruit d’aquesta domesticació?

L’agricultura, com a fenomen de domesticació de vegetals i animals, es dóna fa uns 10.000 anys, data que podem considerar propera si tenim en compte que l’home existeix des de fa uns 2 milions d’anys. La curiositat del fenomen dedomesticació rau en el fet què si fa uns 10.000 anys els ésser humans s’alimentaven de plantes silvestres i de peces de caça, i sabem que fa 2000 anys, la quasi totalitat de la humanitat viu de l’agricultura, hem de pensar que el procés de conversió d’un regim recol·lector a productor es fa en un període de 8.000 anys que, hem de considerar molt breu, davant els 2 milions d’anys d’existència.
Una altraparticularitat d’aquesta domesticació és l’aparició d’aquest fenomen en diferents llocs i grups d’humans al mateix temps. Aquestes dues variants seran motius d’estudi i de redactat de teories pels estudiosos. La pregunta que sorgeix és què impulsa a l’ésser humà a canviar el seu sistema de vida de caça-recolecció (nòmade) pel de producció (sedentarisme)?

Algunes hipòtesis del per què de l’aparicióde l’agricultura:

Darwin (1809-1882)aposta per la capacitat d’aprenentatge de l’ésser humà.
L’ésser humà és capaç de reconèixer que si una llavor és enterrada pot donar un fruit múltiple. Com Darwin hi ha altres personatges que també creuen que els humans van adoptar l’agricultura quan van tenir coneixement que reportava avantatges sobre la seva condició de recol·lectors i nòmades. En aquestsentit trobem a Braidwood (1907-2003), ell creu que quan l’home va ser conscient de què tenia el coneixement suficient per a manipular el medi ambient s’hi va instal·lar. Aquesta teoria del Robert J. Braidwood és coneguda com teoria gradualista: Hi ha un procés llarg d’aprenentatge junt amb una consciència gradual de les possibilitats de manipulació del medi. Vull dir que si el grup d’humans...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El naixement de venus
  • El Naixement De Venus
  • L'agricultura (català)
  • el naixement de venus
  • El naixement de Venus
  • El naixement de Venus
  • Pero pero
  • Peras

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS