El perquè del 9-N

Páginas: 2 (497 palabras) Publicado: 1 de noviembre de 2014
EL PERQUÈ DEL 9 – N
Durant l’any 2006, a Catalunya es va convocar un referèndum amb la finalitat de reformar l’estatut d’autonomia. Aquest, va ser l’únic cas en el fet que la generalitat deCatalunya va poder convocar referèndums, ja que altres casos es necessitava l’autorització del govern Central Espanyol, del Congrés dels Diputats i, sobretot, la del rei.
Però, tot i així, la decisió delsciutadans no es va respectar, ja que aquesta reforma va ser sabotejada per la sentència del TC (Tribunal Constitucional). Per tant, el que cal fer és canviar la voluntat que s’interposa, que és, enaquest cas, el TC, la institució responsable que va abolir l’Estatut d’Autonomia, un òrgan que era l’expressió màxima de la voluntat del poble de Catalunya.
Tot això, no va ser causa d’una sentènciajurisdiccional sinó que va ser política. Per tant, avui en dia, segueix vigent tot aquest sentiment de rancor envers al territori Espanyol, per tota aquesta repressió de la llibertat d’expressió delscatalans.
A partir d’això, el Govern Central va prohibir que a Catalunya es convoquessin els referèndums, ja que segons aquest govern, no existeix una sobirania individual i pròpia en cada una de lescomunitats autònomes. Si no que és el poble espanyol de manera conjunta qui constitueix la sobirania Nacional.
Per tal que a Catalunya es convoqui un referèndum, cal modificar la Constitució. Cosa queés molt complicat, ja que l’article 166, 167 i 168, en què es parla d’una modificació de la Constitució, es va imposar per tal de no modificar res, ja que Catalunya és un país amb menys poder decisiua causa d’una sobirania menor respecte a la resta del territori espanyol.
Consegüentment, el pròxim dia 9 de novembre de 2014, és realitzarà a escala de Catalunya una consulta anticipada organitzadapel govern de Catalunya a càrrec del president del govern, Artur Mas i Gavarró. Perquè, per tal de dur a terme la consulta definitiva, prèviament, hi ha d’haver una llista unitària que defensi un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comunicaci N N 9 Y 10
  • Cuestionario N 9
  • 20141ILN250V007 Ayudantia N 9
  • Evaluaci N Semana 9
  • GRUPO N 9 PROTEINAS
  • Comunicaci N No Verbal 9
  • A O 2 Lecci N 9
  • Protocolo N 9

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS