El pistolerisme

Páginas: 3 (525 palabras) Publicado: 20 de octubre de 2014
El pistolerisme
El pistolerisme va ser un moviment en que foren assassinats, per pistolers, obrers, líders sindicals, empresaris, encarregats, etc. Aquest fet es va desenvolupar a Barcelona entreel 1918 i el 1923, va començar baix la monarquia d’Alfons XIII i va acabar amb el principi de la dictadura de Primo de Rivera.
La patronal, organització d’empresaris de Catalunya, espantada ipreocupada per l’èxit de la revolució russa de 1919, i les vagues generals convocades per la CNT ( un exemple és la vaga de la Canadenca) que fonamentaven la lluita contra el sistema capitalista i permanifestar-se en contra de la reducció de salaris, i els augments d’impostos... La vaga de la Canadenca és característica ja que va deixar Catalunya quaranta-quatre dies sense subministramentd’electricitat, paralitzant bona part la indústria catalana; i també per guanyar la jornada de 8 hores de treball. Així doncs, davant l’auge del moviment obrer els patrons van decidir posar-hi remei, amb una fortarepressió contra els vaguistes.
La patronal catalana tenia tres formes per lluitar contra el moviment obrer:
· Pressionar els polítics i autoritats locals.
· Declarar lockouts o tancament decaixes.
· Organitzar partides de pistolers per eliminar els líders obrers.
D’aquesta manera, la patronal catalana es va organitzar per portar a termes aquestes tres formes, per acabar amb el movimentobrer. Els patrons, organitzats en la Federació Patronal, disposaven del capital necessari per contractar als millors mercenaris europeus, perquè poguessin acabar amb els líders obrers. A més, lapatronal va recolzar-se en l’exèrcit, i va crear cossos paramilitars per enfrontar-se amb els obrers als quals amenaçava amb el lockout, tancaments d’empreses.
I, es que la federació patronal teniatots els punts a favor per “guanyar aquella batalla” contra els obrers, ja que el governador civil de Barcelona, Martínez Anido, va aprovar la Llei de Fugues, la qual permetia que la policia dispares...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS