el pont dels jueus

Páginas: 3 (742 palabras) Publicado: 8 de junio de 2014
La Constitució de l'Observança, aprovada a les Corts de Barcelona de 1480-1481, establia el principi de submissió del poder reial a la llei.
Ja durant les Corts de Barcelona (1421), en el regnatd'Alfons el Magnànim s'havia acordat la primacia absoluta dels Usatges de Barcelona i de les Constitucions catalanes, encarregant a la Diputació del General el control de qualsevol extralimitació reial.La crisi social provocada per la Guerra dels Remences (1462-1472), que tindria un rebrot amb el segon alçament remença (1484-85) obligà a Ferran II a aprovar aquesta llei per redreçar una situaciópolítica delicada a Catalunya.
Aquesta constitució, que establia el principi de submissió del poder reial a la llei, retornava a la Generalitat la missió de vetllar pel compliment de lleis oconstitucions fins i tot per part de les autoritats reials.


La insaculació era una forma d'elecció de càrrecs feta per sorteig.
Els noms dels candidats -establerts prèviament- eren ficats en un sac(insaculats) i eren trets a l'atzar, sovint per un infant de menys de 7 anys.
Fou emprat, a finals de l'Edat mitjana per a procedir a l'elecció de càrrecs en els governs municipals, en les confraries ogremis, en els consolats i en la Diputació del General del Principat de Catalunya.
En el cas de la Generalitat de Catalunya, s'instaurà a les Corts de Barcelona (1493), sota el regnat de Ferran II. Lallista dels noms dels insaculats figurava registrada al Llibre de l'Ànima. El nombre d'insaculats que es va fixar va ser:
66 membres del braç eclesiàstic.
250 del braç militar organitzat pervegueries.
206 del braç reial de les ciutats i viles de Barcelona, Lleida, Perpinyà, Girona, Tortosa, Vic, Puigcerdà, Cervera , Besalú i Torroella de Montgrí.

El Consell d'Aragó, o Consell Supremd'Aragó, procedent del Consell Reial o curia regia de la Corona d'Aragó, fou l'òrgan de la monarquia encarregat dels afers dels regnes de la Corona d'Aragó en temps de Ferran el Catòlic.
El 1344, Pere el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ponte
  • Ponte
  • ponto
  • Du Pont
  • bolivar y ponte
  • Marco Del Pont
  • Ponte las pilas
  • Ponte en mi lugar

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS