el renaixement

Páginas: 9 (2160 palabras) Publicado: 7 de abril de 2013










Carlota Muñoz Guardiola

Historia del Arte

2º BATM
ÍNDEX


1. INTRODUCCIÓ


2. ARQUITECTURA


3. ESCULTURA


4. PINTURA
1- INTRODUCCIÓ


Al llarg del segle XV a la cort papal de Roma i a diverses ciutats italianes governades per famílies nobiliàries, la Florència dels Mèdici sobretot, però també Venècia, Bolonya, Parma, Ferrara y Vicenza, vansorgir manifestacions artístiques que tenien els seus models a la Grècia i a la Roma antigues. L’estil que imperava durant els segles XV i XVI, que des d’Itàlia es va difondre per tot Europa, es va anomenar Renaixement, perquè s’entenia com una recuperació de l’art clàssic. Va ser una època esplendorosa, on van destacar Miguel Àngel, Leonardo Da Vinci, Rafael Ticià, Brunelleschi, Donatello i Düner.-Característiques generals

Per primera vegada des de l’antiguitat l’home es va tornar el centre de l’univers i va reclamar un llenguatge fet a la seva mida, es a dir, que en el Renaixement va ser l’home qui dominava els adificis, no com en el gótic, on les mides dels edificis elevaven i dominaven a l’home. A més a més l’equilibri entre les dimensions de la planta i les de l’alçària respona una exigència humana segons la qual les dimensios verticals no han de predominar sobre les horitzontals, per això sempre es va intentar que aquestes últimes predominessin.
A més, en el Renaixement les obres es presenten com una unitat, no com en el gòtic que per vore una catedral o un quadre havies de desplaçarte con si es tractés de seqüències cinematogràfiques. Per exemple, l’espai interiorde l’esglèsia de San Lorenzo, de Brunelleschi, es veu tot sencer, i ocurreix el mateix amb, per exemple, l’obra pictórica del Tribut de Masaccio.
En aquest periode els humanistes eren reclamats amb veneració per les corts renaixentistes perquè aquestes desitjaven obrir-se al món nou que naixia. Aquests homes van ajudar al progrés del pensament i de la cultura, i d’alguna manera el de l’art. Elspensadors renaixentistes, a més a més, van discutir sobre la idea de bellesa i van acabant parlant de la cosa bella; així va nèixer la crítica de l’art.

2. ARQUITECTURA

-Quattrocento

Aquest periode dins del Renaixement correspon al segle XV, i es podria dir que en arquitectura començà amb Brunelleschi, que va ser l’autentic renovador de l’estil: a les esglésies de San Lorenzo i del SantoSpirito va adoptar tots els elements arquitectònics clàssics inspirant-se en les basíliques romanes. Més tard, en la capella dels Pazzi, va col·locar en una planta quadrada una cúpula sobre petxines i hi va fer un pòrtic amb un arc central per dividir la llinda. Aquest conjunt vaticina el futur de les grans construccions renaixentistes.


Cúpula de la capella dels Pazzi Estructuracapella dels Pazzi
El model de palau típicament renaixentista també el devem a Brunelleschi. El Palazzo Pitti, per la manca de torre defensiva, s’integra en l’arquitectura urbana i el tractament dels paraments amb carreus bisellats li proporciona un aspecte de solidesa inconfusible. Als palaus el predomini de la línia horitxontal hi és absolut.
Una generació després de Brunelleschi, l’estil ja esva començar a consolidar d’una manera racional,

-Característiques
A Florencia, a causa de la pesta del 1348, hi havia tot un conjunt d'obres, iniciades al S. XIV en estil gòtic, que havien quedat inacabades. Una vegada finalitzada la crisi, el gremis, les autoritats comunals i les grans famíles destinaren recursos financers a l'acabament d'aquestes obres.
L'arquitectura és la manifestacióartística on es veu més clarament la influència de l'antiguitat clàssica en dos aspectes:
La utilització d’elements de l’art clàssic (grec i romà): es tornen a utilitzar els ordres clàssics definits per Vitrubi, l'arc de mig punt i la cúpula de mitja esfera, l'aquitrau, els entaulaments i els frontons, les voltes es decoren amb cassetons

Arc de mig punt Cúpula de mitra...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Renaixement
  • El Renaixement
  • el renaixement
  • Renaixement
  • El renaixement
  • Renaixement
  • RENAIXEMENT
  • EL RENAIXEMENT

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS