El rugby

Páginas: 6 (1264 palabras) Publicado: 6 de enero de 2012
EL RUGBY

El rugby és un esport en equip de contacte físic nascut a Anglaterra. És característic per la seva singular pilota ovalada i els seus arcs en forma d’ “H”. Es practicat per tot tipus de persones i es juga en més de 100 països. Es considera un esport rude però no violent. Esport que promou el treball en equip i el respecte de les diferents capacitats dels seus integrants, consideradestotes importants.

Terreny de joc

El camp de rugby és un quadrilàter que ha de tenir gespa, limitat per les línies de touche i les de gol. Les dimensions del camp varien entre els 95 i 100m de llarg, entre les línies de gol , i els 66 i 68.57m d’ample entre les línies de touche. En mig de la línia de gol estan les porteries de dos posts verticals, separats per 5.65m i units entre si per unabarra transversal, col•locada a tres metres d’altura. La següent imatge il•lustra l’explicació anterior:


Material i proteccions
Com he nombrat anteriorment el rugby utilitza una pilota ovalada que té les següents característiques: eix major de 27.7 a 29.5 cm, perímetre major, de 76 a 79 cm, el perímetre menor, de 60 a 65 cm, pes de 375g a 425.
Referent a les proteccions que s’utilitzenen aquest esport de contacte sabem que no permeten l’ús de cap protecció rígida, ja que podrien causar lesions als jugadors, només és permeten les proteccions esponjoses en les zones del cos mes delicades. Normalment s’utilitza un protector bucal, una samarreta elàstica amb proteccions per les espatlles i coll. S’utilitza també un casc tou per reduir l’efecte dels cops a les orelles. Es permet l’úsd’altres proteccions no rígides i de mínima espessor per prevenir lesions.

Jugadors

Participen 15 jugadors per equip que estan dividits en dos grups nomenats forwards y backs.
-Forwarks: són els jugadors més alts s’encarreguen de guanyar la pilota i realitzen formacions fixes per aconseguir-ho.
- Els backs són més baixos i ràpids, reben els passos dels forwards per córrer a la línea demarca.

Regles i funcionament del joc

El principal objectiu del rugby es realitzar la major quantitat de punts o trys portant la pilota al terra, darrere de la línea de marca de l’equip contrari. El partit dura uns 80m, en dos temps de 40m cada un. Pot variar depenent de la modalitat del rugby.

Regles:
No es permet passar la pilota cap endavant, tampoc està permès que aquest caiguiendavant. La pilota només podrà avançar carregant-lo amb les mans o bé xutant-la amb el peu.
Un jugador que l’hagin placat haurà de deixar anar o passar immediatament la pilota i el jugador que ha dut a terme el placatge ha de deixar anar la persona placada.
Després de convertir un try o un penal, la pilota es xutarà cap al equip anotador.

Punts:
- Try : es quan un jugador recolza la pilotadarrere la línea de try del equip contrari, val 5 punts. Cada try dóna dret a un tir als pals des de qualsevol distància de la línea perpendicular a la línea de try que passi per on s’hagi recolzat la pilota. El xut val dos punts.

-Tir als pals: quan l’àrbit marca penal per un equip aquest pot optar per efectuar un tir als pals, sortir jugant o xutar fora del camp, per obtenir així tres punts.- Drop: en qualsevol moment del joc un jugador pot intentar xutar la pilota entre els pals. Per això s’ha de picar la pilota al terra abans de realitzar el xut. Aquesta jugada val 3 punts.

Placatge o Tackle

Té lloc quan el portador de la pilota és subjectat per un o més adversaris i és abatut sobre el terra. Un portador de la pilota no està subjecte, és a dir, no és un jugador tackleat(placat) i per tant no ha tingut lloc un placatge. Els jugadors adversaris que subjectin al portador de la pilota i porten aquest al terra, se’ls anomena tackleadors (placadors).
Perquè el placatge sigui vàlid, l’atacant ha de ser placat agafant-lo des del tors cap avall, ja que per raons de seguretat està prohibit agafar l’adversari per sobre de la línea de les espatlles.

Formacions:

Rucks i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Rugby
  • rugby
  • Rugby
  • Rugbya
  • rugby
  • rugby
  • Rugby
  • rugby

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS