EL SENTIT DE LES EMPRESES D'INSERCIÓ

Páginas: 13 (3066 palabras) Publicado: 27 de noviembre de 2013
EL SENTIT DE LES EMPRESES D’INSERCIÓ.
JUSTIFICACIÓ SOCIAL TEÒRICA DE LES EI, DES DEL PUNT DE VISTA DE L'ECONOMIA I LA SOCIETAT

Canta Raimon: “qui perd els orígens, per identitat “
“Que aquesta és una mala època, doncs bé, estem aquí per a fer-la millor” Thomas Carlyle

La implantació i el desenvolupament de les empreses d’inserció a Catalunya, i a la resta de l’Estat, està aportant un copd’aire fresc al panorama econòmic i social, no tant per l’impacte quantitatiu, encara que totes juntes representen les magnituds d’una gran empresa amb 30 milions d’euros de facturació i 1.600 persones formant part del seu capital humà, sinó per la capacitat d’innovació, de creativitat, de gestió, d’emprenedoria social empresarial, de cohesió social, .....
L’emprenedoria social per part depersones i entitats socialment responsables està donant com a fruit la creació d’empreses d’inserció gràcies al reconeixement legal que aquesta tipologia d’empresa va assolir després d’anys de treball, reivindicació i de demostrar a nivell pràctic que era possible “fer inserció per l’econòmic” a persones inicialment catalogades com “inempleables”. No hi ha millor teoria que una bona pràcticaL’aprovació i publicació de la Llei catalana d’empreses d’inserció (Llei 27/2002 de 22 de desembre sobre mesures legislatives per a regular les empreses d’inserció sociolaboral- DOGC 3793 de 03-01-2003) i cinc anys desprès, de la llei estatal (Llei 44/2007 de 13 de desembre sobre la regulació del règim de les empreses d’inserció. BOE 299 de 14-XII-2007) són dues fites importants pel reconeixement legald’una praxis empresarial que ja demostrava la seva viabilitat social i empresarial, sense un marc legal que permetés tenir uns desenvolupaments més importants, sòlids i de futur.
Totes dues lleis amb una característica comuna molt significativa i rellevant com és l’aprovació per unanimitat de tots els grups parlamentaris, tant al nostre Parlament com al Congrés dels Diputats i Diputades a Madrid. Aixòdemostra la capacitat de consens, de proposició, d’encaix, de treball, de perseverança, d’il·lusió, d’innovació ......... per part d’aquesta nova emprenedoria social.
Juntament al reconeixement legal de les nostres empreses, hem assolit altres velles i noves reivindicacions, com són: les mesures de foment per a la creació, consolidació i reestructuració d’empreses d’inserció; l’aplicació declàusules socials i reserves de mercats a la contractació pública; la creació d’instruments financers que donin resposta als problemes específics de les EI’s,......

Tot això, no ens ha de portar a perdre el cap i ha de fer-nos adonar compte ara més que mai, de quin és el veritable sentit de les empreses d’inserció –desfavorits, SI, perquè treballem en aquest àmbit, desorientats, NO-.
Teniml’objectiu, i la necessitat, de més enllà de les aproximacions tàctiques, frívoles, a vegades puerils, cortesanes, tecnòcrates, ......... de comprendre el sentit i l’ànima de les nostres empreses i els nostre projecte empresarial i social.
Així, quan parlem de les empreses d’inserció, com empreses de valors, tindrem clar de què parlem; quan parlem de les empreses d’inserció com un instrument per treballarla inserció laboral de persones amb especials dificultats d’inserció, podrem entendre de què es parla.
Les empreses d’inserció no són un bàlsam de “fierabras” que vénen a resoldre tots els problemes del mercat laboral i les barreres que certs perfils laborals tenen per inserir-se. Però està clar i és evident, que estem devenint un instrument potent, amb un plantejament innovador i creatiu, perabordar les formes i maneres de fer empresa, de fer economia, de crear, emergir i repartir un bé escàs, com és el treball. Les empreses d’inserció són generadores de cohesió social als nostres territoris al fer uns plantejaments de formació-ocupació més necessaris i eficients que mai, en un context de crisis, crisis sistèmica, com la que estén patint; les empreses d’inserció treballem per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El sentit del gust
  • El sentit de la vida
  • La empresa
  • Empresa
  • Que es empresa
  • Empresas
  • Empresas
  • La empresa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS