El sextante

Páginas: 4 (971 palabras) Publicado: 14 de febrero de 2012
el sextant
1. el sextant
El sextant és un instrument de mesura que permet mesurar angles entre dos objectes tals com dos punts d'una costa o un astre -tradicionalment el Sol- i l'horitzó.Coneixent l'elevació del Sol i l'hora del dia es pot determinar la latitud a la qual es troba l'observador. Aquesta determinació s'efectua amb bastant precisió mitjançant càlculs matemàtics senzillsd'aplicar.
És successor de l'octant, que s'emprava també per mesurar l'altura d’un astre sobre l'horitzó. La seva obertura angular era de 45º (permetent doncs mesurar l'altura fins a 90º), del primer angleprovenia el seu nom (1/8 de 360º).
El sextant va reemplaçar l'octant ja que tenia major abast, ha estat durant diversos segles de gran importància en la navegació marítima, fins que als últimsdecennis del segle XX es van imposar sistemes més moderns, sobretot la determinació de la posició mitjançant satèl·lits. El nom de sextant prové de l'escala de l'instrument, que abasta un angle de 60 graus,o sigui, una sisena part d'un cercle complet (permetent doncs mesurar angles fins a 120º, per raó de la doble reflexió).
2. HISTÒRIA
Sir Isaac Newton (1643-1727) va inventar un instrument denavegació de reflexió (o quadrant de reflexió), amb el principi de doble reflexió, amb però mai no el va publicar. Dos inventors el van desenvolupar l’octant de forma independent al voltant de 1730: JohnHadley (1682-1744), matemàtic anglès, i Thomas Godfrey (inventor, 1704 - 1749), vidrier de Filadèlfia. L'octant i més tard el sextant, van reemplaçar el quadrant de Davis com principal instrument pera la navegació.
Igual que el Quadrant de Davis (també anomenat backstaff), el sextant permet mesurar l'alçada dels objectes celestes en relació amb l'horitzó (més que en relació amb l'instrument).Això permet una precisió excel·lent. No obstant això, a diferència del backstaff, el sextant permet l'observació directa de les estrelles, fet que permet la seva utilització a la nit quan un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Sextante
  • el sextante
  • Sextante
  • Sextante
  • Sextante
  • El sextante
  • Sextante
  • Sextante

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS